Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen KLIMATSPECIAL FAMILJEN ZETTERSTRÖM-KRANTZ Mamma Sara, pappa Niklas och barnen Myra 10 år och Lova 7 år. Ekvationen vardag plus matlust gånger hållbarhet kan kännas som en omöjlighet. Följ med till familjen Zetterström-Krantz som har provat Söndagspreppen med en klimatsmart meny! I RADHUSET I Sundsvall där familjen ZetterströmKrantz bor beskrivs vardagen bäst med två ord: full fart. Skola och jobb varvas med träning och en handfull olika aktiviteter i princip varje dag i veckan. Med andra ord ett fullspäckat schema med ont om tid eller energi över för vardagsmaten och dessutom en ambition att äta gott, varierat och gärna lite mer hållbart. Familjen är långt ifrån ensamma om dessa utmaningar i vardagsbestyren. Då kan ett koncept som Söndagspreppen där grunderna för fyra maträtter förbereds göra storverk för både inspiration och planering! De fick prova på den hållbara Söndagspreppen: med klimatberäknade recept med ett klimatavtryck under 0,5 kg CO2-e per portion*. Vad är viktigt för er i matvardagen? – Vi försöker utgå från någon form av matlista där vi planerar veckans mat. Det är mycket fokus på enkelhet och rätter som vi vet att barnen äter skapligt av. I vardagen tar vi gärna den enkla vägen och lagar saker vi vet att de tycker om. Det tenderar att bli ganska fantasilöst och ofta är ambitionen högre än vad tiden tillåter. Sen uppskattar vi alla variation och vill inte äta exakt samma köttfärssås måndag till onsdag. 21 BUFFÉ #09/2021 Vad tyckte ni om konceptet Söndagspreppen? – Att använda söndagen för att preppa är något vi verkligen vill fortsätta med! Det funkade väldigt bra att göra större volymer av några recept och utgå från dem. Det blir både effektivt under veckan och är klimatsmart eftersom allt är genomtänkt så att man använder allt man har tillagat och tar vara på alla råvaror, man slänger inte lika mycket som när man lagar en ny rätt varje dag. Sedan är det väldigt smart att göra om någonting till något annat, som att äta marinerade bönor en dag och göra om dem till en hummus nästa dag. Vilka är utmaningarna för er familj med att prova nya rätter? – Barnen är väldigt smala i sina matpreferenser och det blir mycket rynkade näsor när det blir nya smaker så det är en utmaning för oss att våga fortsätta testa och inte ge upp. Så fort barnen får vara med från början och vara delaktiga i matlagningen så skapar det däremot ett intresse för att smaka på maten! / *CO2-e betyder koldioxidekvivalenter och står för den samlade klimatpåverkan. Ett klimatsmart recept har ett koldioxidavtryck motsvarande max 0,5 kg CO2-e per portion, i linje med WWF:s rekommendationer för att vi ska kunna nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Preppa klimatsmart! TEXT LIV BOSSUYT RECEPT OCH STYLING HEDVIG BILLENGREN LINDENBAUM MATFOTO ELIN SYLWAN FOTO JIMMY ERIKSSON
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du