Buffé 1
Buffé SEPTEMBER Trenden, råvaran och matkulturen a
tt utforska just nu.
Buffé FRAMTIDENS MAT ÄR HÄR Kockduon bakom restaur
ang Garba bjuder på härliga recept och siar om framtiden
Buffé PREPPA KLIMATSMART! Följ med hem till familj
en Zetterström-Krantz som lagar månadens Söndagspreppen
Buffé VÅGA VÄLJA FISK Lär dig mer om matlagning me
d fisk och skaldjur i huvudrollen, tillsammans med kocke
Buffé BUFFÉ REDER UT Hur lätt är det att göra rätt
val i matbutiken? Vi gör en djupdykning i hållbarhetsmä
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
att skaffa sig lite nyttigare matvanor, denna gång geno
Buffé ICAs EGNA SIDOR ICAs matkasse fyller 10 år,
juicer i hållbar förpackning och ett samtal om potatis.
ICAs EGNA SIDOR N TIPS! Missa inte Mitt klimatmål
på ica.se/mitt-klimatmal. Där kan du som stammis mäta dina matinköps klimatavtryck och få tips på klimatsmartare varor och recept. En potatis för varje tillfälle! Alla älskar potatis. Men hur går arbetet till med att ta fram ICAs potatissorter och vad är det som gör en potatis kvalitativ? Vi fick en pratstund med inköparen Ellinor Wictor. ELLINOR ÄR ANSVARIG inköpare för ICAs centrala sortiment av potatis, sallat och selleri, med ett uppdrag att köpa in grönsaker med rätt kvalitet till rätt pris: allt från att planera och säkra upp odling till att jobba med dagliga pris- och volymförhandlingar. Vilka aspekter är viktiga när det kommer till potatisodling? – Det är av stor vikt att man förbereder jorden genom olika typer av jordbearbetning eftersom olika sorter trivs bäst i olika typer av jordar. Amandine är till exempel en fransk sort som helst odlas i sandjord och gärna på en plats med mycket sol och värme som ger den ett fint, blankt skal. Hur garanteras kvaliteten på ICAs potatissorter? – För att potatisen i våra 900 grams-påsar oavsett tid på året ska vara av högsta möjliga kvalitet används både odlare i Sverige och Europa utefter säsong. Vill man veta mer precis var potatisen är odlad så står odlingsområde alltid tryckt på påsen. ICA centralt följer dessutom svensk potatis kvalitetsnormer och vi testar och SMAK-märker därför potatisen. En SMAK-märkt potatis ska i stora drag vara frisk och fri från röta eller andra kvalitetsbrister som gör den olämplig att äta. Hur tas nya potatissorter fram? – Det tar cirka 10 år för ett utsädesföretag att utveckla en helt ny potatissort. När vi på ICA tar fram nya sorter till vårt sortiment så arbetar vi i nära samarbete med leverantör och odlare. Tillsammans letar vi efter sorter som både är effektiva att odla och som smakar gott. La Vie är en av våra nyaste sorter, som ICA är ensam om att odla och sälja i Sverige. Hur väljer folk potatissort? – Något som vi har märkt är att man inte längre bara pratar om potatis som fast eller mjölig utan man pratar om specifika sorter. Man kanske har sin favoritsort eller så köper man den sort som passar bäst till rätten i fråga. 37 BUFFÉ #09/2021 ELLINOR WICTOR GÖR: Ansvarig inköpare för ICAs centrala sortiment av potatis, sallat och selleri. BOR: Helsingborg FAVORITRÄTT: Morfars potatisgratäng ICAs potatissortiment erbjuder ett brett urval, framtagna med höga krav på smak och kvalitet, sortmärkta med namn för att du ska kunna hitta just din favorit. Lär dig mer om de olika potatissorterna på ica.se/potatis R I C A s E A G S I D O
Buffé SOFIAS SPANING Allas vår favorit kanelbullen
serverad i nytt format! Buffés matkreatör visar hur du