Buffé 1
Buffé MAJ – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé KONSTEN ATT GRILLA
GRILLA NIVÅ avancerad GRILLAD PORCHETTA 6 PERSONE
R / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ca 1 ½ kg fläsksida med svål 1 gul lök 5 vitlöksklyftor 1 selleristjälk 1 kruka salvia 1 msk hela fänkålsfrön 2 msk finrivet citronskal 2 dl Marsala- eller vitt vin olivolja salt, flingsalt, svartpeppar Stekt kapris 3 msk kapris ca 20 salviablad Grillade grönsaker 2 knippen grön sparris à 250 g 400 g körsbärstomater på kvist GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka sellerin och salvian. Mortla fänkålsfröna grovt, lägg hälften åt sidan. Lägg lök, vitlök, selleri, salvia, citronskal, 1 tsk salt och 2 krm peppar i morteln. Mortla till en tjock paste. 2. Skär fläsksidan från långsidan nästan igenom och vik ut den som en ”bok”. Bred ut pasten. Rulla ihop till en tät rulle och bind upp med steksnöre. Skär små snitt i svålen. Gnid in rullen med 2 msk olivolja, 1 msk flingsalt och resten av fänkålsfröna. Lägg köttet i en ugnsform och häll vinet i formen. 3. Grilla på indirekt värme under lock i 3–4 timmar. Vänd runt då och då och ös med vätskan. Fyll på med briketter vartefter, värmen ska hålla cirka 180° C. Köttet är klart när innertemperaturen är ca 75° C. Låt vila minst 20 minuter innan servering. 4. Stekt kapris: Häll 2 msk olja i en kastrull. Lägg i kaprisen. Ställ kastrullen på grillen och stek 2–3 minuter. Ta från värmen och lägg ner salvian. 5. Grillade grönsaker: Grilla sparrisen och tomatkvistarna på direkt värme tills de får fin färg. Krydda med 1 tsk flingsalt. 6. Klipp bort snöret runt köttet och skiva upp. Ringla stekskyn över köttet och kaprisen över grönsakerna. Servera gärna med grillat parmesanbröd och vit böncréme. Något trixigt, men så saftigt och gott: när du är redo för sommarens grillutmaning. Recept på vit böncréme finns på buffe.se. TIPS! Har du en grill med rotisseri? Använd det för att grilla porchettan, med en liten form placerad under där vinet hälls. Där kan då även stekfett från köttet droppa ner. GRILLADE PARMESANBRÖD 6 BRÖD / ÖVER 60 MIN Rör ut ¹/³ paket färsk jäst (ca 17 g) i 2 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk honung, 1 tsk salt och 2 dl finriven parmesan. Rör ner 5 dl siktat dinkelmjöl och knåda ihop till en deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Dela degen i 6 bitar. Kavla eller tryck ut till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Grilla dem på indirekt värme några minuter per sida. 19 BUFFÉ #05/2019 LÅNGBAKA PÅ GRILLEN Porchetta är en rätt som kräver lång tillagning, och då är perfekt värme A och O. För att lyckas hålla en jämn värme gäller det att fylla på med briketter vartefter glöden falnar. Här är termometer ett måste för att kunna kontrollera att grillen håller en jämn temperatur. Vill du ha extra smak? Lägg kvistar av rosmarin och salvia i glöden. ›
Buffé FASCINATION FÖR FRITYR
Buffé DUKA UPP FÖR BUFFÉ
Buffé MATSKOLA
Buffé KULLABERGS LILLA NEAPEL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET