Buffé 1
Buffé MAJ – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé KONSTEN ATT GRILLA
Buffé FASCINATION FÖR FRITYR
Buffé DUKA UPP FÖR BUFFÉ
Buffé MATSKOLA
Buffé KULLABERGS LILLA NEAPEL
BUFFÉ BESÖKER sekunder att baka i ugnen. Det är h
ög temperatur, det är snabb tillagning, det är rena råvaror och det är en deg som verkligen smakar vete och inte jäst, en deg som inte får dödas av toppingen utan 50 procent av smaken ska vara degen, säger Abbe. PREMIÄREN KOM OCH eftersom det inte hade funnits någon bodega i Mölle på nästan 20 år var det stor uppslutning. Kvällen blev dramatisk. – Vi var lite nervösa och slängde in första pizzan. Först hände ingenting och sedan – fopp! – svällde den upp i kanten och så blev den gyllenbrun och så var den klar. Vi bara tittade på den och skrattade och sa, det här är ju fantastiskt, säger Abbe. De langade in ytterligare en och sedan en tredje. – Och så började det brinna, pizzan tog eld nästan direkt! Och då fattade vi att det här var inte alls så lätt som vi trodde. Det här var fem år sedan och vi håller fortfarande på och brottas med degarna och temperaturerna och ugnarna och jästider och experiment, förklarar Abbe. Lisa var först på plats med sitt krukmakeri och huset är ritat av hennes far som praktiskt nog är arkitekt. Sombreron anlände med Abbe, efter att de träffats på stranden när Lisas hund bet Abbes hund (de hade dock redan gemensamma vänner). Idag handlar Mölle Krukmakeri & Café inte längre bara om Abbe och Lisa, utan är en verksamhet som är väldigt beroende av hela teamet som jobbar där. Sju heltidsanställda – inklusive två kockar som kör ut Abbe ur köket – samsas i lokalerna medan Lisa drejar sig igenom 15–20 ton lera varje år tillsammans med sina två kollegor. MÖLLE KRUKMAKERI & CAFÉ började sin resa till den lunchrestaurang, café och pizzeria det är idag för 15 år sedan, en resa som kan beskrivas genom att caféet gått från tio kunder om dagen till att välkomna 1 000–1 200 gäster en högsäsongsdag. – Vi hade ju aldrig drivit café eller restaurang så där gjorde vi jättemycket tabbar i början, säger Lisa. Som italienska tallrikar för 130 kronor som när vi började räkna på det egentligen kostade 150 kronor att göra. Det är därför kanske inte så konstigt att det är keramiken som har burit upp restaurangen, inte tvärtom som många har trott. Lisas brukskeramik är nuförtiden enbart tillgänglig på plats och är känd för ett samarbete med Krapperups slott. Hon beskriver estetiken som ”enkla former, rätt så skandinaviskt.” FÖR FEM ÅR sedan ändrade Mölle Krukmakeri & Café strategi när det gällde restaurangverksamheten och man bestämde sig för att satsa på pizza eftersom de tänkte att pizza kunde tillagas utan kock. De skulle snart upptäcka att den napolitanska pizza de fastnat för var komplicerad nog för femåriga pizzaioloutbildningar i Neapel. – Pizza napoletana är en högtemperaturspizza och den tar 60 32 BUFFÉ #05/2019 MÖLLE KRUKMAKERI & CAFÉS senaste projekt är ett återkommande event som går under namnet Klubb Kastrull. Under två dagar huserar gästkockar från olika delar av världen i köket och en av dagarna bjuds det på en femrätters middag ”från en annan planet” som Abbe uttrycker det. – Ibland är det riktig fine dining, ibland är det street food från Bogotá. Ofta försöker vi kombinera maten med musik från detta landet eller något föredrag för oss fullkomligt uttråkade svennar. Det är otroligt tråkigt i Skåne en torsdag i januari när det duggregnar. Och då är det ganska fint att träffa en sydamerikan som har med sig kakaobönor från sin egen plantage och man får smaka, säger Abbe. /
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET