Buffé 1
Buffé MAJ – TREND/SMAK/UTBLICK
TREND Grilla klimatsmart Få saker slår smaken av
grillat en ljummen sommarkväll. Trots det är grillning inte alltid det bästa för miljön. Men det finns knep att ta till! 1. Strunta i tändvätskan. Tändvätska är gjort av paraffin och är en fossil oljeprodukt som vid förbränning påverkar klimatet. Testa istället att tända med en elektrisk grilltändare, värmepistol, skorstenständare eller stearinbaserat tändpapper. 2. Använd grillkol som är märkt med FSC eller Bra Miljöval. 3. Gör medvetna val när det kommer till vad du lägger på grillen. Välj gärna grönsaker och rotsaker och pensla med grillolja. Läs mer på marknader.bondensegen.com 73% Så stor andel kvinnor vill grilla mindre kött. Motsvarande siffra bland män är 48 %. Källa: ICAs Grillrapport 2019 Mat kommer att behöva stå i centrum i framtiden. Mera miso Saknar du ibland djup och fyllighet i maten? Då kan det vara den femte grundsmaken umami som fattas. Ett sätt är att tillsätta miso – en paste av fermenterade sojabönor – något som allt fler verkar ha fått upp ögonen, och smaklökarna, för. Under förra året ökade försäljningen av miso med 28 procent hos den brittiska livsmedelskedjan Waitrose. Något som inte berodde på att många plötsligt ville laga ramen utan snarare att miso blivit en uppskattad smakhöjare i andra rätter. Missa inte våra misomarinerade auberginespett på sidan 17. Hur jobbar Synbiotic Kitchen för en bättre tarmhälsa? – Genom att utveckla växtbaserade produkter med ingredienser som är bra för magen tar vi vetenskapen om människans tarmflora vidare in i köket. Förutom vår egen produktlinje håller vi seminarium och workshops med tarmhälsa i fokus, samt samarbetar med matproducenter och restauranger för att hjälpa dem att börja arbeta med mat som är bra för tarmfloran. Vilken typ av mat rekommenderar du? – Synbiotic Kitchen förespråkar växtbaserad mat. Fermenterad mat som surkål är en av de äldsta typerna av funktionell mat och är full av mikroorganismer, enzymer och vitaminer. Genom att addera mer fibrer i sin kost hjälper man de bra mikroorganismerna i magen att utvecklas och skapa en balanserad tarmflora. Vilken roll har mat för framtidens hälsa? – Idag är en stor del av alla sjukdomar relaterade till vår livsstil. Människor har skapat en massa problem genom att äta dålig mat, producera fel mat och på fel sätt, så för att vända detta kommer mat att behöva stå i centrum i framtiden. Istället för att producera livsmedel som gör oss sjuka, behövs mat som förbättrar vår hälsa och vårt välmående. 8 BUFFÉ #05/2019 Marknad för primörer Primörsäsongen är precis runt hörnet och så även traditionsenliga Bondens egen marknad. På marknaden, som finns på flera platser i Sverige, kan du köpa allt från närodlade grönsaker och primörer till bröd och ost direkt från producenter. ALINE DE SANTA IZABEL Mikrobiolog och bioingenjör som driver plattformen Synbiotic Kitchen. Foto Jhady Arana
Buffé KONSTEN ATT GRILLA
Buffé FASCINATION FÖR FRITYR
Buffé DUKA UPP FÖR BUFFÉ
Buffé MATSKOLA
Buffé KULLABERGS LILLA NEAPEL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET