Buffé 1
Buffé MAJ – TREND/SMAK/UTBLICK
SMAK GUIDE Färskostar MOZZARELLA Har sitt ursprun
g i Italien och är gjord på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Äts ofta som den är men är även en viktig ingrediens på pizza och i lasagne. LABNEH En krämig färskost gjord av avrunnen yoghurt som har sitt ursprung i Mellanöstern. Labneh görs ofta till små bollar som sedan rullas i olika kryddblandningar. RICOTTA Gjordes från början enbart av fårmjölk, men tillverkas idag även av komjölk. Ricottan har en grynig konsistens och används ofta i rätter som cheesecake och lasagne. KAJMAK Ett mellanting mellan smör och färskost som görs på mjölk från vattenbuffel, ko, får eller get. Konsistensen är tjock och krämig och osten används ofta som tillbehör till biffar eller bröd. MASCARPONE Tack vare sin milda smak och sin krämiga konsistens används mascarpone ofta i efterrätter, men även istället för crème fraiche i pastarätter. Osten kommer från Italien och framställs av komjölk. TIPS! Vill du laga något gott med färskost? Prova ricottaoch spenatbollar, receptet hittar du på buffe.se. Visste du att... ... färskost är ett samlingsnamn för ost av oskummad färskmjölk som upphettats till kokpunkten och därefter fått koagulera genom att tillsätta surmjölk eller kärnmjölk? … färskost kan vara både fastare i konsistensen, som mozzarella, och halvflytande, som till exempel kvarg eller keso? … färskost främst förknippas med Italien men att även Frankrike, USA och många andra länder bidragit med sina färskostar? Från Frankrike kommer boursin medan USA står bakom cream cheese. Gör enkel färskost 1. Värm 1 liter filmjölk och 3 dl gräddfil till 50° C i en kastrull. 2. Häll massan i ett filter (tät silduk eller kaffefilter). 3. Låt vasslen rinna av i kylskåp över natten. 4. Smaksätt genom att blanda ostmassan med valfri kryddblandning, som exempelvis soltorkade tomater, oliver och basilika. Forma till en rund ost och låt stå kallt till servering. Osten bör ätas så snart som möjligt men håller sig upp till en vecka i kylskåp. 9 BUFFÉ #05/2019
Buffé KONSTEN ATT GRILLA
Buffé FASCINATION FÖR FRITYR
Buffé DUKA UPP FÖR BUFFÉ
Buffé MATSKOLA
Buffé KULLABERGS LILLA NEAPEL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET