Buffé SOMMAR – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé GRÖNSKANDE MIDSOMMAR! MIDSOMMAR Grönskande M
idsommar är det stora startskottet för sommaren! Matkreatören Mette Helbæk bjuder in till ett sagolikt fi rande i den vackra Hallandsskogen, där spröda primörer, efterlängtade klassiker och nya favoriter sätter tonen för årets midsommarmeny. midsommar! FÖR STYLISTEN OCH receptkreatören Mette Helbæk har mat, hållbarhet och hälsa alltid haft en självklar roll, inte minst i arbetet. Efter att ha skrivit kokböcker och drivit både en grönsaksbutik och fl era restauranger i Köpenhamn bestämde hon sig tillsammans med sin man Flemming att anta en helt ny utmaning. År 2016 fl yttade de till Halland och startade det uppmärksammade och prisbelönta naturretreatet Stedsans in the Woods. Buff é besökte dem för ett magiskt midsommarfi rande med danska infl uenser! Hur brukar ni fi ra midsommar? – I Danmark fi rar vi något som kallas för Sankt Hans, en kväll där familj och vänner samlas runt stora brasor och sjunger Midsommervisen – en vacker låt om fred, vänskap och sommar. Nu i Sverige brukar vi göra en mix av det bästa från det danska och det svenska fi randet: tillsammans med vänner, silltårta, snaps och blomsterkransar. Och så sjunger vi midsommarvisor och tänder brasa. Berätta om recepten! – Utgångspunkten ligger i att jag själv ogärna står i köket när jag har gäster och därmed gärna bjuder på mat som går bra att förbereda. Jag lagar alltid efter de danska årstiderna – och nu även de svenska – och i just dessa recept har jag varit noggrann med att inkludera några för mig nödvändiga råvaror: färskpotatis, sparris, jordgubbar och rabarber. Potatissalladen är en superklassisk dansk maträtt som alla älskar och känner till. Så även rågbrödstårtan! Har du några tips för när man ska laga mat till många? – Se till att vissa rätter är kalla och att så mycket som möjligt kan göras i förväg. Sedan är färska örter på toppen ett måste. Det gör rätterna vackra, levande och inbjudande även om de är förberedda timmar eller dagar i förväg. Hur får man midsommar att kännas festligt, även i coronatider? – Duka alltid vackert, oavsett om ni är fl er eller bara två som ska äta. Om bordet är dukat med tygservetter, blommor och en duk kan en ostbricka, kex och ett glas vin vara festligt nog! / 12 BUFFÉ #06–07/2020 TEXT AGNES REGELL RECEPT OCH STYLING METTE HELBÆK FOTO MIKE KARLSSON LUNDGREN STYLISTASSISTENT MARIE HERTZ
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BURGARE MED KARAKTÄR
Buffé GALEN I GLASS
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING