Buffé SOMMAR – TREND/SMAK/DESTINATION
SMAK Vattenmelon Sommarfavoriter! TRE TIPS VATTEN
MELON OCH TOMATSALLAD MED MYNTA Melon är en härlig ingrediens i säsongens sallader. Skär vattenmelon och tomater i mindre bitar. Blanda med mynta, vinäger, olivolja, salt och svartpeppar. ISKUBER AV VATTENMELON Har du testat att göra isbitar av vattenmelon? Skär vattenmelon i tärningar, frys in och använd som iskuber i sommarens drycker. GRILLAD VATTENMELON MED FETAOST För en lite annorlunda förrätt: Skär vattenmelon i ca 2 cm tjocka skivor och sedan i trianglar. Pensla med olja och grilla tills de får färg. Toppa med smulad fetaost och rivet citronskal. FÖRVARA RÄTT Hel melon kan förvaras i rumstemperatur cirka 5–10 dagar. Delad melon bör plastas in väl och förvaras i kylskåpets nedre del. SÅ VÄLJER DU RÄTT ATT VÄLJA UT den perfekta vattenmelonen i butiken kan vara klurigt, men det fi nns några knep att ta till. Det första är att knacka på undersidan av frukten och lyssna på hur det låter. Om det låter ihåligt kan det betyda att fruktköttet är fast, medan ett stumt ljud kan innebära att den är övermogen. Ett annat knep är att inte rädas för fl äckar. Dessa uppkommer ofta när melonen är liten och skör i skalet och säger alltså inget om kvaliteten. RECEPT Visste du att... ... vattenmelon tillhör samma artfamilj som gurka och pumpa? … en vattenmelon innehåller cirka 90 procent vatten? … man i Japan odlar vattenmelon i fyrkantiga behållare för att få dem kubformade? De kubformade vattenmelonerna är en lyxvara och säljs dyrt! … det på odlingarna i Spanien fi nns specifi ka melonexperter som kallas för melon whisperers? ... att vattenmelon är en törstsläckare som innehåller både vitamin C och fi brer? VATTENMELONGAZPACHO 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ½ gurka 1 röd paprika 1 vitlöksklyfta ½–1 röd chili 2 stora tomater 500 g vattenmelon utan kärnor ½ dl hackad basilika 2 msk vinäger 2 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala gurkan och kärna ur paprikan, skär i mindre bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Skär tomat och melon i mindre bitar. 2. Mixa alla ingredienser slätt och späd ev med lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer vinäger. Ställ soppan i kylen minst 2 timmar före servering. 3. Häll upp i glas och toppa gärna med basilika, tärnad vattenmelon och gurka. EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buff é guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skaff eri: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. SMAKKOMPISAR Mynta Basilika Lime Chili 9 BUFFÉ #06–07/2020
Buffé GRÖNSKANDE MIDSOMMAR!
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BURGARE MED KARAKTÄR
Buffé GALEN I GLASS
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING