Buffé 1
Buffé APRIL – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé PASSION FÖR PASTA!
Buffé Roligt och lite pyssligt: lär dig vika torte
llonis av hemmagjord pastadeg.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé SLÄCK TÖRSTEN!
Buffé VÅREN SERVERAD I EN SKÅL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
ICAs EGNA SIDOR N Sortimentsansvarig Anne Voss-Sc
hrader tillsammans med Niclas Rapp, kock på ICA Köket. En matkasse för klimatet ICA lanserar nu en matkasse med meny, recept och matvaror för fyra recept till fyra personer – helt klimatanpassade! SOM KONSUMENT KAN det upplevas svårt att handla klimatsmart. Det vill ICA ändra på! Med matkassen Klimat ska det vara enkelt att göra hållbara val. På måndagen hämtar du din matkasse och har sedan den klimatsmarta matplaneringen klar för veckan, så att du kan laga mat med gott samvete. Vi har pratat med Anne Voss-Schrader som jobbar med utvecklingen av ICAs matkassar. Varför har ni tagit fram matkassen Klimat? – För att nå Parisavtalets 1.5-gradersmål måste utsläppen av växthusgaser minska med flera ton per år och person de närmsta decennierna. Omkring 25 % av utsläppen kommer från matproduktion, samtidigt upplever många att det är svårt att handla och äta klimatsmart. Vi vill med den här kassen förenkla för kunderna. Vad baseras kassens klimatavtryck på? – Vi har använt en klimatdatabas för livsmedel (från RISE, Research Institutes of Sweden) som visar klimatavtrycket hela vägen från produktion till butik för olika produkter. Dessa produkter har satts samman i recept med ett snittvärde på 0,5 kg CO2-ekvivalenter per portion. Det innebär att måltiden du äter har belastat atmosfären med växthusgaser (metan, koldioxid 37 BUFFÉ #04/2020 och lustgas) med ett samlat värde om 0,5 kg CO2-ekvivalenter. Det är ett måltal per portion framtaget av WWF för att hålla oss inom ramen för Parisavtalet. Det låga klimatavtrycket i kassen möter de krav som forskningen anser vara nödvändiga för att vi och nästa generation ska få en hållbar värld. Hur tar ni fram matkassens recept och innehåll? – Våra ICA-kockar Tove Laveskog och Niclas Rapp skapar recepten. De provlagar och stämmer av smakerna så att det ska bli riktigt gott och gå snabbt och enkelt att laga. Samtidigt klimat- och näringsberäknas recepten. En veckas kasse består av fyra rätter: en fisk-, en kyckling- och två vegorätter. Vi använder också så lite halvfabrikat som möjligt och lagar hellre från grunden. En del mejeriprodukter har vi bytt ut mot växtbaserade motsvarigheter. ANNE VOSS-SCHRADER BOR: Vaxholm utanför Stockholm GÖR: Sortimentsansvarig och matredaktör på ICAs matkasse HÅLLBARHETSTIPS: Släng inte mat och ät mindre rött kött! ICAs matkassar finns i olika varianter som erbjuder råvaror och recept som förenklar din matvardag och bidrar till minskat matsvinn. De innehåller näringsriktiga och varierade menyer med goda recept skapade och provlagade av ICAs egna kockar. Läs mer och beställ på ica.se/matkasse. R I C A s E A G S I D O
Buffé SISTA ORDET