Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE METTE HELBÆK Vill du ha mer
matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Matstylist & matkreatör Med en rad kokböcker, grönsaksbutiker och restauranger i bagaget har den danska matstylisten Mette lång erfarenhet av både mat, hälsa och hållbarhet. För det här numret av Buffé Jag beställde till äventyrs en pasta carbonara. Sedan dess har jag varit fast. FÖRSTA GÅNGEN VAR en fredag i februari 1991. Jag hade tjatat mig till en praktikplats på Skellefteås bästa pizzeria av den enda anledningen att jag i tidiga tonår inte kunde få nog av calzone. Men fyra likadana dubbelvikta pizza-luncher in började jag på den sista praktikdagen känna mig nöjd och beställde till äventyrs en pasta carbonara. Sedan dess har jag varit fast. SOM SÅ MÅNGA andra män med stort självförtroende men begränsad fantasi har jag över tid provat ett otal olika carbonarecept – med och utan grädde, pecorino istället för parmesan – i jakt på perfektion. Så en dag för exakt arton månader sedan, sa min fru stillsamt men ändå med tydligt eftertryck att ”jag börjar känna mig klar med carbonara.” Livet har inte riktigt varit sig likt sedan dess. NÄR VI PROVLAGADE pastarecepten till reportaget från Pastafabriken i det här numret väcktes hoppet igen. Prova den carbonaran du också (både pecorino och parmesan!). Prova för allt i världen de övriga pastarecepten också. Det sägs att svensken äter åtta kilo pasta per år. Jag gissar att minst två av dessa kilon kommande år kommer från det här reportaget. Trevlig läsning, har hon skapat 6 härliga, matiga sallader. Du hittar recepten på sidorna 31–35. Vilken är din favoritpasta? – Jag tycker väldigt mycket om min pappas hemmagjorda fettuccine. Vad ger dig vårkänslor? – Primörer gör mig urlycklig: den första sparrisen, det första kålskottet, den första kirskålen! JENNIE EKSTRÖM Illustratör Jennie är illustratören med rötter i Smålands mörka skogar och som älskar bra mat – men som hellre äter än lagar. Du hittar hennes illustrationer på flera sidor i Buffé, bland annat på sidan 11. Vilken är din favoritpasta? – Pasta Sopranos, det vill säga spaghetti med tomatsås som puttrat ohederligt länge toppad med hutlösa mängder parmesan. Vad ger dig vårkänslor? – Späda rädisor. ICA-handlare i fokus PATRICK WIBERG ICA Maxi Kalmar I Kalmar driver Patrick tillsammans med sina medarbetare stadens ICA Maxi, en butik som under parollen Redig mat från trakten satsar stort på lokala råvaror. Den är dessutom Sveriges största onlinebutik i volym. Hur märks vårsäsongen i er butik? – Med våren kommer mängder av nya färskvaror, samtidigt som bageriet och kaféet blommar ut och tillverkningen av vår hemmagjorda gelato fullkomligt exploderar! Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #04/2020 Hur gör ni för att väcka matlust hos era kunder? – Genom att tillgodose kundernas alla sinnen, från smak till syn och doft. Därför spelar vårt kafé och bageri en extra stor roll tillsammans med vårt breda färskvarusortiment och vår frukt- och grönsaksavdelning. Stylisten Linda och fotografen Idha hugger in i Pastafabrikens magiska bucatini. Ledare “
Buffé APRIL – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé PASSION FÖR PASTA!
Buffé Roligt och lite pyssligt: lär dig vika torte
llonis av hemmagjord pastadeg.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé SLÄCK TÖRSTEN!
Buffé VÅREN SERVERAD I EN SKÅL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET