Buffé 1
Buffé APRIL – TREND/SMAK/UTBLICK
TREND Äppelräddare till er tjänst Minns du den sm
arriga glassen gjord på räddade bananer som i höstas tog frysboxarna med storm? Nu får även äpplen ett nytt liv i form av krämig, vegansk glass! Grönt boktips! Paul Svensson, mästare av den gröna kokkonsten, släpper nu boken Grönsaker A–Ö. Hållbarhet och närodlat – det är ledorden som ligger till grund för detta grönsakslexikon på 512 sidor fyllda med över 400 recept. I alfabetisk ordning presenterar boken alla våra grönsaker och varvar nytänkande och inspirerande rätter, alltid med råvaran i fokus, med intressant kunskap. Du får lära dig allt som är värt att veta om våra grönsaker: hur de tillagas, hur du kan ta vara på alla delar och hur du får ut mesta möjliga smak. Respekt för råvaran helt enkelt! ANNE-CHARLOTTE HOLMLÖV Legitimerad dietist och vd för livsmedelsföretaget Foodoki, som nyligen lanserat den okinordiska maten Okivi. Vad är okinordisk mat? – Den japanska ögruppen Okinawa är en så kallad blå zon och en av de platser där man lever längst i världen. En stor del av hemligheten ligger i den hälsosamma maten men det handlar också om att befolkningen rör sig mycket, stressar mindre och har starka sociala nätverk. Den okinordiska maten är en nordisk variant av matfi losofi n på Okinawa med naturligt goda råvaror och smaker som passar våra nordiska smaklökar. Att äta okinordiskt handlar framförallt om att addera mer hälsosamma fullkorn och grönsaker till kosten. Varje år räddar ICA tonvis med äpplen som av någon anledning inte längre går att sälja i butikerna – men som fortfarande är fullt ätbara. Väl räddade från att slängas skickas äpplena vidare till det skånska företaget Rescued, där de i samarbete med Lejonet & Björnen och tillsammans med räddade kex från Göteborgs Kex blir till en ljuvligt god och krämig glass smaksatt med kanel. Dessutom är den helt vegansk. Bra, va? Fråga efter glassen hos din lokala ICA-handlare! En ovanlig guide “Be om tips på ett ställe att äta på och risken är att du hamnar på ännu en Asian Fusion-takbar.” Den nya restaurangguiden Not so white guide har samlat 18 restaurangpärlor i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla är värda ett besök för sin fantastiska mat. Kanske inte trendigast just nu, men defi nitivt godast! Hitta ditt nya favoritställe på notsowhiteguide.se. Varför är okinordisk mat så hälsosamt? – Den okinordiska maten bygger på samma grundprinciper som den på Okinawa: massor av grönsaker och fullkorn varvat med till exempel lite fi sk, skaldjur, kyckling eller ägg, nötter och frukt. Den grundar sig på fl era decenniers studier av Okinawa-borna och ett antal pilotstudier i Sverige. Att äta okinordiskt handlar inte om att utesluta saker utan om att lägga till sådant som är bra för hälsan. Berätta om Okivis produkter! – Med produkterna från Okivi vill vi göra det enklare att laga bra, hälsosam mat som smakar gott, även om tiden inte alltid räcker till. En undersökning visar att 67 % av svenskarna vill äta mer hälsosamt, men att en av de främsta utmaningarna är att det är svårt att få det att hålla över tid. Här vill vi underlätta med enkla produkter, recept och inspiration för veckans alla måltider. TA HÖJD FÖR PANNKAKAN Fluffi ga japanska pannkakor har synts fl itigt i sociala medier. Namnet de går under är “souffl e pancakes”, och med sin imponerande höjd, molnlika textur och gyllenbruna stekyta är det föga förvånande att de fått sin trendstatus. Det är tack vare degen som är snarlik marängsmet som pannkakorna blir himmelskt luftiga och får en konsistens lik marshmallowns. Pannkakan skapar numera långa köer inte bara i Japan, utan även utanför pannkakskaféer i allt från London till Los Angeles. 8 BUFFÉ #04/2020
Buffé PASSION FÖR PASTA!
Buffé Roligt och lite pyssligt: lär dig vika torte
llonis av hemmagjord pastadeg.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé SLÄCK TÖRSTEN!
Buffé VÅREN SERVERAD I EN SKÅL
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET