Buffé AUGUSTI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
DESTINATION Siem Reap DRÖM DIG BORTOM Sveriges gr
änser och rikta blicken mot Kambodjas näst största stad. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker den långväga matkulturen – hemma i ditt eget kök. Följ med till Siem Reap och smaka på det kambodjanska köket! Det påminner om både det thailändska och det vietnamesiska, men är samtidigt helt unikt med influenser från både Frankrike, Indien och Kina. NUM PANG En kambodjansk version av den vietnamesiska fyllda baguetten bánh mi. Innehåller ofta grillat kött, lantpaté, gurka, majonnäs, picklad rättika och chili om man vill. Signaturrätter AMOK TREY Betraktas ofta som Kambodjas nationalrätt och är en slags fiskcurry som tillagas i en korg av bananblad. Smaken kommer från kokos och kryddpastan kroeung. PRAHOK KTIS En tjock dippsås av bland annat fläskfärs, fisksås, ärtaubergine, kokos och kroeung som äts med grönsaker. NUM BANH CHOK Klassisk frukosträtt som består av lätt fermenterade risnudlar i currysås. Kan göras på röd, grön eller gul curry, med eller utan kokosmjölk. FÄRSK FRUKT Recept på en variant av amok trey hittar du på buffe.se I NORRA KAMBODJA hittar man Siem Reap, landets näst största stad. Eftersom den ligger så nära ruinstaden Angkor är den ett populärt turistmål, men här finns också en intressant matscen. Precis som i grannländerna Thailand och Vietnam är ris en viktig råvara i det kambodjanska köket och det serveras antingen kokt eller förvandlat till nudlar. En av de vanligaste smaksättarna är kryddpastan kroeung. Den görs på citrongräs, limeblad, galangal, gurkmeja, schalottenlök och vitlök i en mortel och ingår bland annat i olika curryrätter. Fermenterad fisk och örter är andra viktiga inslag. Maten är inte speciellt het och istället för chili använder man gärna svartpeppar. Kampotpeppar odlas i den södra delen av landet och betraktas som en av världens finaste sorter. Det milda men smakrika köket har potential att bli en ny asiatisk favorit! 11 BUFFÉ #08/2021 Är väldigt populärt och äts ofta som dessert eller smoothie. I Kambodja hittar man många frukter som inte går att få tag på i Sverige, men även pomelo, mango och ananas. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 250 000 invånare. HANTVERK: Keramik, korgar, siden- och bomullssjalar och skulpturer i sten. TYPISKA SMAKSÄTTARE: Svartpeppar, kardemumma, limeblad, palmsocker och pandanblad. I det fjärde och sista avsnittet av Netflix-serien Breakfast, Lunch & Dinner får vi följa med kocken och matprofilen David Chang och komikern Kate McKinnon när de utforskar den kambodjanska matkulturen genom en vistelse i huvudstaden Phnom Penh. De testar bland annat den ökända stinkfrukten durian och överväger att smaka både spindel och kackerlacka. Laga som restaurangen! På Cuisine Wat Damnak, en restaurang som blandar kambodjanska smaker med franska tillagningstekniker, lagar kocken Joannès Rivière en meny baserad på dagsfärska ingredienser. Bland rätterna hittar man djungelcurry med aubergine, grodlår i ostronsås och karamelliserat fläsk med färsk grönpeppar och blomkål. PROVA HEMMA Stek grodlår – eller kycklingvingar – i olja tillsammans med blandade svampar. Till exempel ostronskivling, champinjoner och shiitake. Smaksätt med ostronsås och en skvätt fisksås. Servera med ris. SERIETIPS
Buffé UNDERJORDENS SKATTER Låt dig guidas och insp
ireras till att ta vara på säsongens råvaror av experten
Buffé MIDDAG PÅ 30 MINUTER Enkla middagslösningar
är guld värda efter en lång sommar. Vilket blir ditt nya
Buffé ÄPPEL, PÄPPEL...
Buffé Kickstarta dagen med en sensommarfrukost vär
d att vakna för! Välj mellan peanut butter jelly smoothi
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tipsen som gör skillnad i pl
ånboken, taconyheter och ett besök i Äppelriket
Buffé SOFIAS SPANING En pastaklassiker förvandlad
till pizzatopping!