Buffé AUGUSTI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
TREND Cajunkräftor Kräftsnack i lurarna PODDTIPS
I ÅR TAR vi kräftorna till nästa nivå och tittar närmare på den heta trenden från Louisiana – kräftor tillagade enligt traditionellt cajun-vis. ETT HELT PODDAVSNITT tillägnat den cajunska kräfttraditionen: lyssna på Meny i P1-avsnittet The Crawfish boil – vi äter kräftor i Louisiana och följ med till den amerikanska södern för att träffa kräftodlare, kräftforskare, kräftkokare och kräftätare. Det blir en djupdykning i regionens så kallade crawfish boils som ofta arrangeras som en festlig tillställning hemma hos någon skicklig kräftkokare, men de kan också ätas på restaurang, på gatan eller köpas med hem från affären. ”Man får äta med händerna, man får sörpla, det finns inga regler alls!” – Tom Sjöstedt om cajunkräftor Heta kräftor! AUGUSTI BETYDER KRÄFTTIDER. Det är dags att lämna den klassiska kräftskivan med kräfthattar, Västerbottensostpaj och kalla, dillkokta kräftor bakom sig och prova något annorlunda. Servera kräftorna varma, heta och kryddiga och laga dem cajun style! Unikt för cajunkräftorna är den kryddstarka buljongen gjord på öl som ger kräftorna smak: där ingår bland annat massor av chili, senapsfrön och dillfrön. Dessutom kokas kräftorna med majs, kryddig chorizo, fänkål och potatis som en matig allt-i-ett-rätt! Recept på cajunkräftor hittar du på buffe.se LINUS JOHANSSON OCH MARCUS MARTINSSON Krögare, The Barn Vad är det bästa med cajunkräftor? – Förutom själva tillagningen där man kokar med potatis, majskolvar, lök, chili, chorizo och annat gott i kräftkoket så är det den klassiska serveringen: på tidningspapper mitt på bordet för en riktig family style dinner! Att samlas runt ett stökigt bord där maten bokstavligen serveras på bordet och man äter med händerna gör att det blir en sådär härlig tillställning med mycket snack och garv. Hur är upplevelsen första gången man provar det? – Förhoppningsvis får man en anledning att börja arrangera två kräftskivor per år, en traditionell och en något mindre traditionell och mer vågad. Tips för en nybörjare som ska äta cajunkräftor för första gången? – Våga tänka extra allt när det kommer till ingredienserna och snåla inte på råvarorna, satsa gärna lokalt. Se till att bjuda in några goda vänner och ha tillgång till välkyld dryck så brukar resten lösa sig! 8 BUFFÉ #08/2021 TRE FRÅGOR
Buffé UNDERJORDENS SKATTER Låt dig guidas och insp
ireras till att ta vara på säsongens råvaror av experten
Buffé MIDDAG PÅ 30 MINUTER Enkla middagslösningar
är guld värda efter en lång sommar. Vilket blir ditt nya
Buffé ÄPPEL, PÄPPEL...
Buffé Kickstarta dagen med en sensommarfrukost vär
d att vakna för! Välj mellan peanut butter jelly smoothi
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tipsen som gör skillnad i pl
ånboken, taconyheter och ett besök i Äppelriket
Buffé SOFIAS SPANING En pastaklassiker förvandlad
till pizzatopping!