Buffé AUGUSTI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
SMAK Majs TVÅ TIPS GRILLAD MAJS MED JALAPEÑO- OCH
LIMESMÖR Sommarens heta favorit: Blanda 1 tsk finrivet limeskal, 1 msk hackad inlagd jalapeño, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och 1 tsk färskpressad limejuice med 100 g rumsvarmt smör. Blanda 3 msk finhackad gräslök, 1 tsk finrivet limeskal, 2 dl rostad lök, ½ msk flingsalt och 1 tsk oregano. Pensla 4 majskolvar med olja och grilla tills de fått färg. Servera med smöret och strö över toppingen. GRILLAD MAJS MED KARIBISKA SMAKER Med en tropisk touch: Blanda ½ tsk vitpeppar, ½ tsk salt, ½ tsk cayennepeppar, 1 krm kanel, ½ tsk torkad timjan och 1 tsk kokossocker. Lägg 4 ark bakplåtspapper i vatten och krama ur. Lägg 4 majskolvar på bakplåtspappren och pensla med 4 tsk kokosolja. Gnid in kryddblandningen runt majsen. Tvinna ihop pappret och grilla 20–25 minuter. Öppna paketen och ringla över 2 tsk färskpressad limejuice. Strö över ½ dl rostad kokos. FÖRVARA RÄTT I kylskåp, 2–6 °C, gärna i en plastpåse. ALLT DU BEHÖVER VETA MAJS ÄR EN ört vars planta är cirka tre meter hög men kan bli upp till sex meter. Den odlas över hela världen och finns i tusentals sorter som är olika lämpade för de olika odlingsklimaten. Majsens honblommor är vad vi kallar majskolvar. Den majs som odlas som livsmedel är söt och mild och finns i mängder av olika färger – från röd till svart. Vanliga sätt att tillaga majs är att koka, steka eller grilla majskolven och sedan äta kornen från den, men majs konsumeras även som korn i fryst eller konserverad form. Snacksfavoriten popcorn blir till genom att korn av sorten puffmajs rostas i het olja. Extra gott att kombinera med majs: Lime Smör Chili Parmesan FÖLJ MED PÅ en djupdykning i majsens värld: tips, kul kunskap och goda recept med den gula, söta delikatessen. RECEPT MAJSCARBONARA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER Visste du att... … grynet polenta framställs av majskornets kärna? … minimajs är en icke fullvuxen majs som skördas när kolven fortfarande är mjuk? Därför kan minimajsen ätas hel. … majs är en av de viktigaste grödorna på jorden, efter ris och vete? … det finns majssorter som endast är avsedda för djurfoder? 1 burk majskorn 340 g 1 gul lök 1 msk smör 1 msk rapsolja 5 äggulor 150 g riven pecorino eller parmesan 400 g spaghetti salt, svartpeppar TIPS! Tillsätt hackad grön chili och toppa med koriander för extra hetta och sting. GÖR SÅ HÄR 1. Häll av vätskan från majsen. Skala och finhacka löken. 2. Hetta upp en panna med smör och olja. Fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt majsen och stek gyllene på medelvärme. 3. Vispa ihop äggulor, ost och 2 krm peppar. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar ca 2 dl pastavatten. 4. Häll pastan i stekpannan och häll på ägg- och ostsmeten. Rör till en krämig pasta och tillsätt lite av pastavattnet. Smaka av med salt. Toppa gärna med extra ost och svartpeppar. 9 BUFFÉ #08/2021
Buffé UNDERJORDENS SKATTER Låt dig guidas och insp
ireras till att ta vara på säsongens råvaror av experten
Buffé MIDDAG PÅ 30 MINUTER Enkla middagslösningar
är guld värda efter en lång sommar. Vilket blir ditt nya
Buffé ÄPPEL, PÄPPEL...
Buffé Kickstarta dagen med en sensommarfrukost vär
d att vakna för! Välj mellan peanut butter jelly smoothi
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tipsen som gör skillnad i pl
ånboken, taconyheter och ett besök i Äppelriket
Buffé SOFIAS SPANING En pastaklassiker förvandlad
till pizzatopping!