Buffé AUGUSTI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé UNDERJORDENS SKATTER Låt dig guidas och insp
ireras till att ta vara på säsongens råvaror av experten
SKÖRD PASTA PÅ KÅLROT MED KANTARELLER OCH SURKÅL
4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 kålrot ca 1 kg 1 skiva formbröd, gärna surdeg ½ riven vitlöksklyfta 1 liten gul lök 2 cm ingefära 200 g surkål 50 g + 3 msk smör 200 g kantareller 1 dl plockad persilja olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala kålroten. Svarva till pappardelle eller hyvla kålroten tunt på mandolin och skär i breda strimlor. Hacka brödet och stek gyllene med vitlök, 1 msk olja och 1 krm salt. 2. Skala och hacka löken. Skala och hacka ingefäran. Fräs löken i 1 msk olja tills den mjuknar. Tillsätt ingefära och surkål. Låt fräsa under lock några minuter. Tillsätt 1 dl vatten och koka upp. Mixa ner 50 g smör i tärningar med stavmixer till en sås. 3. Rensa och stek kantarellerna gyllene i 3 msk smör och krydda med salt. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och koka kålroten ca ½–1 minut tills den är al dente. 4. Blanda kålrotspappardellen med surkålssåsen och smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och toppa med kantareller, persilja och brödsmulor. TIPS! Perfekt att laga när du har överblivet bröd. CHARKUTERI PÅ SELLERI MED MASCARPONE 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 liten rotselleri ca 500 g 1 dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 125 g mascarpone eller ricotta 1 msk olivolja ½ msk hackad rosmarin 1 dl valnötter salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp ättika, socker och 2 dl vatten. Skrubba rotsellerin noga runtom så inga jordpartiklar finns kvar. Halvera och skiva tunt, gärna på mandolin. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka rotsellerin ca ½ minut. Häll av och spola kallt hastigt. Lägg ner i ättikslagen och låt ligga minst 1 timme. 2. Mixa mascarpone med olivolja, rosmarin och 1 krm salt. Rosta valnötterna och krydda med 1 krm salt. 3. Häll av sellerin och låt rinna av. Lägg sellerin på ett fat. Klicka på mascarponen och toppa med valnötter och gärna extra rosmarin. Servera gärna med surdegsbröd. TIPS! Istället för valnötter kan du använda pumpakärnor eller solroskärnor. BACONLINDAD SVARTROT MED DRAGONKRÄM 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kruka dragon 1 tomat 65 g färsk bladspenat 1 skalad vitlöksklyfta 3 dl iskall rapsolja 6–8 svartrötter 2 msk färskpressad citronjuice 1 förp bacon 125 g 1 rödlök 2 msk rapsolja ½ dl sherryvinäger 1 ark nori, torkat sjögräsark olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Plocka dragonen och tärna tomaten. Mixa dragon, tomat, spenat och vitlök slätt i en blender. Ställ kannan i kylen 15 minuter. Ta ut och tillsätt den iskalla oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa tills såsen tjocknar likt en majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. 2. Sätt ugnen på 150 °C. Skala svartrötterna och lägg i vatten med citronjuicen. Lyft upp och linda en baconskiva runt varje svartrot. Stek runtom tills de får fin färg och lägg i en 14 BUFFÉ #08/2021 ugnsform. Ställ in i ugnen ca 15 minuter tills svartrötterna är mjuka med lite kärna och har en innertemperatur på 90–92 °C. 3. Skala och skär rödlöken i tjocka skivor. Stek skivorna på ena sidan i 1 msk olja tills de börjar få färg. Häll på vinäger och låt koka in. Smaka av med salt och peppar. 4. Strimla noriarket i grova strimlor. Bred ut dragonkräm i botten på ett fat. Lägg på svartrötterna. Toppa med lökringar och nori. Servera gärna med en grönsallad. TIPS! Har du rödvinsvinäger hemma? Använd det istället för sherryvinäger. JORDÄRTSKOCKSCHIPS MED STEKT SVAMP OCH ÄGGULA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 6–8 jordärtskockor ca 1 liter frityrolja 2 gula lökar 500 g blandad svamp ½ msk konc grönsaksfond 4 äggulor 1 ask smörgåskrasse smör salt GÖR SÅ HÄR 1. Hyvla jordärtskockan tunt på mandolin. Lägg i lättsaltat vatten. Lyft upp och låt rinna av ordentligt på en ren kökshandduk. Värm en kastrull med olja till 160–170 °C. Fritera jordärtskockan gyllene. Lyft upp och låt rinna av på papper. 2. Skala och finhacka lök. Fräs löken på låg värme i 1 msk smör ca 5 minuter tills den mjuknar, utan att den får färg. Ansa och stek svampen i 2 msk smör tills den får färg. Tillsätt lök, fond och 1 dl vatten. Låt koka tills vätskan kokat bort. Fördela svampen i mitten på 4 tallrikar. Lägg chipsen runt svampen och toppa med en äggula och krasse. Ät direkt. TIPS! Spara de överblivna äggvitorna i kylskåpet i upp till fem dagar eller frys in. ROSTADE MORÖTTER MED LINSER, FÄNKÅL OCH FLÄDERYOGHURT 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 dl konc flädersaft 2 dl matyoghurt (10 %) 2 dl torkade linser t ex belugalinser 4 morötter 1 tsk ras el hanout, se recept nedan 1 fänkål ca 300 g 8 späda knippmorötter eller snackmorötter 1 msk färskpressad citronjuice olivolja salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Koka ihop flädersaft till en sirap några minuter. Låt svalna. Blanda med yoghurt och 2 krm salt. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med 1 msk olja. 2. Skrubba morötterna. Stek morötterna i en torr stekpanna med 2 krm salt under lock på låg värme ca 20 minuter eller tills de mjuknar. Vänd då och då. Ringla över lite olja och strö över ras el hanout och stek tills innertemperaturen är 92 °C eller tills de är mjuka med lite kärna. 3. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin, och lägg i kallt vatten. Dela knippmorötterna längsmed. 4. Fördela yoghurten på 4 tallrikar. Toppa med linser. Skär de stekta morötterna längsmed och lägg på tillsammans med knippmorötterna. Låt fänkålen rinna av på en ren kökshandduk. Blanda fänkålen med citronjuice, 1 msk olja och flingsalt. Servera fänkålssalladen till. TIPS! Använd morotsblasten i en pesto, recept hittar du på buffe.se RAS EL HANOUT Blanda 1 tsk malen ingefära, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk malen koriander, 1 tsk malen muskot, 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk kardemumma och ½ tsk malen kanel. Förvara i en lufttät burk.
Buffé MIDDAG PÅ 30 MINUTER Enkla middagslösningar
är guld värda efter en lång sommar. Vilket blir ditt nya
Buffé ÄPPEL, PÄPPEL...
Buffé Kickstarta dagen med en sensommarfrukost vär
d att vakna för! Välj mellan peanut butter jelly smoothi
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tipsen som gör skillnad i pl
ånboken, taconyheter och ett besök i Äppelriket
Buffé SOFIAS SPANING En pastaklassiker förvandlad
till pizzatopping!