Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 200 0 kokböcke r i hyllorna : henne
s passion är Böcke r oc h ma t ä r Inge r Ärlemalm s livselixir. I de t gaml a arbetarköke t i et t a v huse n i Bennebol s bru k i Upplan d ä r väggarn a klädd a me d bokhyllor . Hyllmeter efter hyllmeter är fyllda med böcker om mat. De två tusen titlarna utgör stommen i ett av landets två kokboksantikvariat, Bokköket. I skydd under en glaskupa ligger antikvariatets stolthet: Cajsa Wargs kokbok i originalutgåva från 1700-talet . bokköke t Idén till antikvariatet fick hon för två år sedan. Då började hon på allvar att samla kokböcker. Den första maj 199 8 öppnade hon Bokköket. Antikvariatet är öppet sommartid. Men det går också att handla via Internet. Inger Ärlemalm har arbetat som frilansjournalist och författare sedan 1950-talet . Hon har skrivit om samhällsfrågor och politik, kultur och kvinnoBuffé I/I999 frågor. För tio år sedan gav hon ut boken "Så vinner kvinno r makt och inflytande". Hon konstaterar att boken fortfarande är lika aktuell. Tyvärr. livsnjutare Idag ägnar hon sig helt åt mat. Att laga mat och att skriva om mat. -Ja g är en livsnjutare och älskar god mat, säger hon. Men mat behöver tuggas. Och till det behövs tänder. När Inger för något år sedan skulle sätta in skruvar för en fast protes i underkäken blev hon väl medveten om detta. - Periodvis var jag utan tänder i några dagar. Men jag ville ändå njuta av god mat. Det var då, i bilen på väg till tandläkaren, som hon kom på iden att göra en kokbok med delikatesser för tandlösa. -Ja g upptäckte hur många delikatesser det finns som inte behöver tuggas. - Jag blev också hungrig oftare, och åt gärna mer än en portion av det goda. Hennes recept innehåller ofta vispgrädde. Men hon påpekar att det går lika bra med mellangrädde, som ju också kan vispas. För att hålla magen i gång åt hon magvänlig fil, typ Dofilus. -Mage n kan ju lätt förslöas av allt det mosade och mixade, påpekar hon. matberedare En matberedare eller mixer är närmast en förutsättning för att kunna göra alla soppor, mousser, patéer, pastejer och suffléer. Även om det går att använda gaffel, mortel, stöt, purépress och grov sil. En del av recepten i boken har Inger komponerat själv, men de flesta har hon hämtat ur de många kokböcker som finns på hyllorna i Bokkökets kokboksantikvariat. hänsynslös t plagiat -Mång a rätter har jag hittat på själv, några har jag korrigerat efter egen smak, andra har jag hänsynslöst plagierat och redigerat. Starkt kryddad mat har hon dock undvikit eftersom det lätt svider i munnen när man är nyopererad. På köksbordet har Inger dukat fram några av delikatesserna. Det doftar ljuvligt från gorgonzolan på den gratinerade fortsättning på sid 16 text: ann e adr e isaksson recept : inger ärlema n foto : pep e nilsson 15 •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40