Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Maten förenar oss LISBETHS KRÖNIKA I
lördags bjöd vi några vänner på middag. Det är något alldeles extra just när dessa vänner kommer. De kommer från en helt annan kultur än vår, och då blir maten mycket mer central och spännande. Den är verkligen något som förenar oss. Roligast är det förstås att träffas hemma hos dem. Tycker vi. För maten är alltid så god och intressant. De olika risrätterna tex med saffran och andra härliga kryddor och tillbehör. Och köttgrytorna. Och grönsakerna. Det fina är att de tycker likadant när de kommer till oss. Vi har mest haft fiskrätter när de besökt oss eftersom det inte är så vanligt hos dem. Men den här gången hade vi både en kötträtt och ett vegetariskt alternativ. Helstekt kött med lök- och svampstuvning, ratatouille (grönsaksgryta), ris, mandelpotatis och sallad. Som vanligt medan vi åt berättade vi om hur vi lagat till maten och vilka kryddor vi använt. Jag hämtade in ett par kryddor till bordet, och alla fick känna doften och smaka på dem. Vi diskuterade också svamp. Trattkantarellerna i stuvningen hade vi plockat själva, de gula kantarellerna hade jag köpt i butiken. Vi bestämde att vännerna ska följa med oss till svampskogen nästa höst för att själva lära sig hitta "trattisarna", som är våra favoriter. Jag kollade av vad som är artigast i deras kultur; att säga varsågod och låta var och en ta för sig eller att värden lägger upp på varje tallrik som de brukar göra hemma hos sig. Kändes skönt att båda sätten är OK, eftersom vi bara brukar säga "varsågoda". Som vanligt hade mamman i familjen tagit med sig förning till oss. Underbara brödkakor, ungefär som våra tekakor fast mycket tunnare och med en aning saffran och goda kryddor. De är läckra med tex ost eller marmelad. En hel hög att lägga i frysen! På morgonen hade hon varit uppe och gjort morotsmarmelad som också blev en gåva till oss. Mums! När vi träffas har vi alltid mycket att fråga varandra om. Om hur det är i deras land. Med deras familjer som är kvar. Och vännerna... Våra gäster var bedrövade för att en ansedd landsman med familj knivmördats i veckan av politiska motståndare. Vi försöker förstå hur det känns att förlora vänner på det sättet. Att vara tvungen att lämna sitt land och troligen aldrig kunna åka tillbaka ens på besök. Och ändå längta dit, varenda dag. Att samtidigt ha ork att lära sig nytt språk, förnya sin utbildning och komma in i det svenska samhället och arbetsmarknaden. De vuxna barnen, som lyckats strålande, hjälper sina föräldrar som fortfarande sliter med språket. Och vi skrattar tillsammans åt svårigheterna när barnen vägrar översätta och tvingar dem att förklara på svenska. Så väl vi känner igen oss när vi ska försöka klara oss själva i ett land där inte engelska eller svenska är gångbart. När det är dags att bryta upp säger mamma på sitt språk det som är artigt att säga i deras hemland: "Nu ska vi gå så att ni får mindre besvär". Men det är kärt besvär att ha vänner hos sig, inte minst från andra kulturer. Det önskar jag varje svensk familj! Så mycket som förenar och berikar oss - inte minst genom maten! Lisbeth KohlS (chef för konsument-, kvalitets-, miljöfrågor) Besked om genmodifierat Räkna med att olja och tillsatser från majs och soja har genmodifierat ursprung. Den svenska livsmedelsindustrin underrättade i december handeln om läget när det gäller genmodifierad soja och majs. Man måste nu räkna med att livsmedelsingredienser som enligt EU-lagstiftningen inte ska märkas, tex majs- och sojaolja och tillsatserna lecitin och modifierad stärkelse från soja och majs, är av genmodifierat ursprung om inget annat anges. Detta gäller innehåll i produkter som är tillverkade från januari i år. Handeln, inte minst ICA, och konsumentorganisationerna strider hårt för kundernas rätt till information om varornas ursprung. När det gäller ingredienser från soja och 36 majs som inte behöver märkas enligt EUlagstiftningen, måste vi konstatera att det är svårt att få fullständig information. Det innebär i praktiken att man måste räkna med genmodifierat ursprung. Inget tyder på att detta innebär ett hälsobekymmer. Men åsikterna går isär om miljöeffekter av jordbrukets användning av genteknik. Och det är också en fråga om vem som ska ha makten över maten. Vissa ingredienser från soja och majs måste märkas enligt EU. Det är sådana vars ursprung går att spåra genom analyser. Det gäller tex sojaprotein, sojamjöl, majsflingor och majsmjöl. Där ska det framgå av ingrediensförteckningen om ingrediensen har genmodifierat ursprung. Här bör det fortfarande finnas viss möjlighet för leverantören att välja icke-genmodifierade råvaror, så där kan det vara värt att läsa noga på förpackningen. ICAs egna märkesvaror När det gäller ICAs egna märkesvaror har vi ännu inga märkningspliktiga ingredienser som har genförändrat ursprung. Inte heller olja från soja eller majs ingår. Den olja i tex ICA Handlarnas tonfisk, DIVA tonfisk och DIVA popcorn som tidigare var sojaolja är nu utbytt mot solrosolja. När det gäller andra ingredienser och tillsatser, tex modifierad stärkelse och sojalecitin (E322), får även ICA acceptera att det nu kan ha sitt ursprung i genförändrad råvara. Frågor om ICAs egna märkesvaror kan ställas till ICAs kundkontakt, tel: 02083 33 33 eller e-post: kundkontakt@ica.se. Lisbeth Kohls Buffé I/I999
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40