Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Lammtagine med grönsaker, kötttagine
med potatis, kycklingtagine med mandel och lök... Lättlag ad gryta med marockansk a festsmake r • Vid lunchtid står buffén uppdukad med taginegrytor på rad i hotellet vid den marockanska stranden. Jag sniffar nyfiket på de aromatiska dofterna, provsmakar och njuter av den ena smakrika grytan efter den andra. Det är rustikt, spännande och välkryddat utan att vara särskilt starkt. Tagine är namnet på maträtten men också på grytan som man lagar maten i. Grytan används i varje marockanskt kök, den liknar en lergryta med toppigt lock. I den gör man sina långkok direkt på elden, på gaslåga eller i ugnen. Råvarorna varierar, men man lagar alltid efter samma princip med kött eller kyckling som blandas med olika grönsaker och kryddor. Allt får sedan koka ihop till en aromatisk gryta med mycket smak av kryddorna. Taginegrytan kan man köpa billigt på marknaden, men det blir lika gott att laga i en vanlig lergryta, järngryta eller ugnssäker form. Fast riktigt samma känsla blir det förstås inte. spartips: I sparmånaden januari kan det vara många som behöver dra in på utgifterna, ersätt då kycklingklubborna med hönskött och koka lite längre. KYCKLINGTAGINE MED CITRON OCH OLIVER Efter provsmakning av ett antal taginegrytor blev den här med kyckling, citron och oliver min favorit. Jag har också lagat den 1 en vanlig ugnssäker form med perfekt resultat. För att kycklingen ska bli saftig och fin lägger man över lite folie på slutet istället för lock. Har du en lergryta kan du förstås använda den. FÖ R 4 PERSONE R 4 kycklingklubbor 2-3 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 citron 1 msk olivolja 1 hönsbuljongtärning 1 dl vatten 1/2 paket saffran, 1/4 g 1 tsk paprikapulver 1 tsk ingefära 1 tsk salt 1 krm svartpeppar inköpsställen Tallrikar från den marockanska butiken Souk på Drottninggatan 104 i Stockholm, tel: 08-411 8911 . Därifrån kommer också mattan i bakgrunden, 65x105 cm. Taginegrytan är inköpt i Marocko. KOKOSBAKADE CLEMENTINER En marockansk måltid avslutas vanligtvis med färsk frukt. Gratinerade clementiner är mitt eget påhitt. Enkelt att laga med färdig kokosmassa, en nyhet i butik. FÖ R 4 PERSONE R 6 clementiner socker kanel 50 g rumsvarmt smör 100 g kokosmassa 1 ägg 1 dl svarta oliver med kärna färsk koriander eller persilja GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 225°C. 2 . Dela kycklingklubborna i halvor. Skala och hacka löken och vitlöken. 3. Skölj och skala citronen med en potatisskalare och strimla sedan skalet. Pressa ur saften. 4 . Häll olja i en ugnssäker form. Lägg i löken och smula över buljongtärningen. Lägg i kycklingen och häll över vatten och citronsaft. 5. Krydda med citronskal, saffran, paprika, ingefära, salt och peppar. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ös kycklingen med skyn, lägg i oliverna och täck kycklingen med folie. 6. Låt den steka i ytterligare 1 5-20 minuter. Strö över koriander eller persilja. Servera med couscous eller ris. rivet skal av 2 clementiner rivet skal av 1/2 citron GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 250°C. 2 . Skala clementinerna och dela dem i klyftor. Lägg dem i 4 ugnssäkra formar. Strö över socker och kanel. 3. Rör ihop smör, kokosmassa, ägg, dementin- och citronskai. 4 . Klicka smeten över frukten. Baka i övre delen av ugnen i 10-15 minuter. Servera ev med en klick vaniljglass.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40