Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 FALUKORV MED BOCUSES MAKARON IG RATÄ
NG Även stjärnkockar har enkla favoriter. Makaronigratängen är inte direkt smalmat, men rysligt god. Och det finns ju mager falukorv... FÖ R 4 PERSONE R 7-8 dl mjölk 1 tsk salt 4-5 dl makaroner - ej snabbmakaroner 1 vitlöksklyfta smör 21/2 dl mellangrädde riven muskotnöt nymalen peppar 50-75 g riven lagrad ost GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 170-175°C. 2 . Koka upp mjölk och salt. Häll i makaronerna och låt dem koka 5 minuter. 3. Pressa vitlöken och blanda med lite smör. Gnid en ugnsform med smöret. 4 . Sila av mjölken och spar den. Häll makaronerna i formen. Blanda kokmjölken med grädden, krydda med muskot och lite peppar. 5. Slå blandningen över makaronerna i formen och strö riven ost över. 6. Lägg på några smörklickar eller hyvla några tunna skivor med osthyveln. 7. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i 30-35 minuter tills det mesta av gräddmjölken sugits upp och ytan fått färg. Serveras genast till nystekt falukorv. Står gratängen för länge sugs all vätska upp och den blir stabbig. Korviga fakta Sju svenska korvsorter är namnskyddade. Det betyder att de måste uppfylla vissa kvalitetskrav för att få använda namnet. Dit hör falukorv, frukostkorv, fläskkorv, köttkorv och medisterkorv, som alla måste innehålla minst 40% kött. Prinskorv och wienerkorv måste innehålla minst 45% kött. Heter korven lunchkorv, småprinsar, specialfalu eller varmkorv gäller inte samma krav. Utöver köttmängd kan fett- och vattenhalt variera, och här får man läsa varudeklarationen. Mager falukorv kan innehålla 15% fett mot 23% i en vanlig falukorv. Ju större köttmängd, desto dyrare korv är en tumregel. Billig korv är däremot inte alltid mest prisvärd - läs deklarationen! Mest avgörande är ändå smaken, och där gäller sällan fakta. KORV- OCH RÄKSPETT MED HETT KRYDDRIS Korv som krydda - då passar kabanossen eller ölkorv bra. FÖ R 4 PERSONE R 4 kabanossen eller ölkorvar 500 g räkor med skal 1 msk olja + 1 tsk chili grillkrydda 1 stor gul paprika 1 rödlök 1 tomat 2 spansk peppar, röd + grön, eller annan chilifrukt TIL L RISET : 1 gul lök 2-3 msk olja 2 tsk curry 1 tsk chili grillkrydda 3 dl ris, gärna jasminris 41/2-6 dl vatten salt 1 tsk av vardera sort finhackad spansk peppar 1 dl finstrimlad purjolök GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på "grill", 275°C. 2 . Hacka löken till riset och fräs den med olja, curry och chili grillkrydda i 1 minut. 3. Rör ner riset och fortsätt fräsa tills det är blankt. Slå på vatten och salta. Mängden vatten kan variera med rissort. Följ anvisningarna på förpackningen och koka riset klart. 4 . Vänd ner grön och röd, hackad spansk peppar i riset tillsammans med purjon. 5. Skala räkorna. Blanda olja och chili grillkrydda, slå det över räkorna och vänd runt. 6. Skär paprikan i bitar, löken och tomaterna i klyftor och resten av spanska pepparn i strimlor. Varva detta på spetten med räkor och korvbitar. Tomatklyftorna är godast ogrillade och kan träs på efter grillningen. 7. Lägg spetten på ett ugnsfat, ställ in dem under grillen och vänd runt så de blir heta och får färg runtom. Servera med riset.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40