Buffé 1
Vardagsfest i SHANGHAI Wokglädje L juvliga dofter
från chili, vitlök och sesamolja sprider sig i köket på Zhen Ning road i centrala Shanghai. Marsha Ärlebo njuter när hon häller upp den ena rätten efter den andra och dukar fram på bordet. Där är den kryddstarka gong bao chicken med rötter i Sichuanköket, den betydligt mildare fl äskfi lén med selleri och det wokade riset med räkor som är så typiskt för Marshas egen matkultur, den taiwanesiska. – Välkomna att prova mina wokfavoriter, säger Marsha Ärlebo, kock från Taiwan som under sitt liv inspirerats av så många matkulturer, inte minst den svenska. Under tre år bodde hon och hennes svenske man Staff an i Alingsås, där hon arbetade på en lunchrestaurang. Marshas stora matintresse kan spåras ända till barndomen i Taipei, där hon redan som 7-åring började ta hand om matlagningen hemma till sig och sina tre yngre syskon. – Egentligen var det mormor som skulle passa oss och laga mat när mamma och pappa jobbade, men jag tyckte inte om hennes mat så jag tog över grytorna. Marsha lärde sig genom att titta på andra när de lagade mat. Hon gick runt bland gatuköken och på marknaden och observerade hur matförsäljarna vispade ihop sina omeletter och friterade sin kyckling. – Taiwan är rena matparadiset att växa upp i, med en blandning av österländskt och västerländskt. Där fi nns japanska inslag, kantonesiskt infl ytande från fastlandet och amerikanska infl uenser, säger Marsha medan hon snabbt hackar upp kinakål, purjolök och paprika. När Marsha senare kom till Guangzhou gick hon i kockskola, där hon fi ck laga både kantonesiskt och västerländskt. Hon har också lagat mat i kinesisk teve och drömmer om att en dag få öppna en egen restaurang. Och vem vet, det kanske blir i Sverige? Allt är förberett. Hetta upp woken. Laga snabbt! ↑Staff an hackar och förbereder allt, sedan går det på några minuter att woka kinakålen med bacon. → Staff an och Marsha med gästerna Shi Panying, Shang Liang och sonen Shang Huá njuter på typiskt kinesiskt sätt med flera små rätter. 12 B U F F É 9 • 2013