Buffé 1
WOK BASICS Eftersom wokad mat går snabbt att laga
behåller maten också de goda smakerna. Det är lätt att förbereda och man kan servera flera rätter samtidigt eftersom det bara krävs några minuter i pannan för varje rätt. Wokad mat passar lika bra som festrätt som i lunchlådan dagen därpå. Ingredienserna kan lätt bytas ut. Vid oväntat besök – ta vad som finns i kylen och släng ner i woken/stekpannan. Måste man ha en wokpanna? Nej, det går också bra med en stor stekpanna. Det viktiga är att man får upp värmen ordentligt så att maten kan tillagas snabbt. Förberedelserna är ungefär likadana i samtliga recept. 1. Skär kött eller fisk i små bitar – de ska bli färdiga snabbt i woken. 2. Marinera kött/fisk i risvin/torr sherry, salt, peppar, ev lite soja. 3. Skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet/fisken. 4. Förbered ev sås som ska i woken i slutet av stekningen. Zha suantian yu FRITERAD FISK I SÖTSUR SÅS Fisk med sötsur sås är en vanlig rätt på kinarestauranger, men rätten fi nns i många varianter. Här får vi dessutom lära oss att göra den berömda sötsura såsen från grunden. Marsha tycker det passar att använda färdigskurna fi sktärningar från frysdisken. Använd gärna MSC-märkt fi sk. GÖR SÅ HÄR: 1. Tina och skär fi sken i 2 x 2 cm stora bitar. Låt rinna av på hushållspapper, 2. Skala och fi nriv vitlöken till marinaden. Blanda den med sherry, 1 krm salt och 1 krm peppar. Blanda med fi sktärningarna. Låt stå 20 minuter. 3. Dela och kärna ur paprikan. Skala löken. Häll av ananasen och spara juicen. Skär paprika, lök och ananas i lika stora bitar som fi sktärningarna. 4. Blanda ingredienserna till såsen. 5. Torka av fi skbitarna på hushållspapper. Häll potatis mjölet och ½ tsk salt i en rymlig plastpåse. Lägg i fi sktärningarna och blanda tills de är helt täckta av potatismjöl. 6. Häll olja i en kastrull, ca 3 cm behövs (fi sken ska täckas ordentligt). Hetta upp oljan till 160°C. Fritera fi skbitarna runt om 2–4 minuter, tills de precis blivit krispiga (de får inte så mycket färg). 7. Ta upp fi sken med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 8. Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna. Häll i 3 msk av frityroljan och woka paprikan och löken tills de blivit lite mjuka. Rör ner såsen och tillsätt ananasbitarna. Rör hela tiden. Lägg i fi sken och rör försiktigt tills allt är genomvarmt. Servera med ris. FÖR 4 PERSONER 400 g fryst vit fiskfilé ½ gul paprika ½ röd paprika ½ liten gul lök 1 liten burk ananas i skivor (220 g) 1 dl potatismjöl olja till fritering salt, nymalen vitpeppar MARINAD 1 vitlöksklyfta 1 msk torr sherry SÅS juicen från ananasen (ca 1 dl) 1 dl vatten 2 msk tomatpuré 1 tsk salt 1 msk socker 1 msk potatismjöl 2 msk risvinäger ½ msk konc kycklingfond FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Kinesiska ingredienser RISVIN är obligatoriskt i ett kinesiskt skafferi. När kött, kyckling eller fisk ska tillagas får det nästan alltid en snabbmarinering i risvin. Det bästa risvinet anses komma från Shaoxing. Om man inte hittar kinesiskt risvin kan man ersätta det med torr sherry. RISVINÄGER finns i många olika varianter. Att hitta en god kinesisk risvinäger i Sverige kan vara svårt. Marsha föredrar den taiwanesiska, men den japanska risvinägern som finns i ICA:s asiatiska sortiment är ett gott alternativ. TE TILL MATEN Te är oſt a måltidsdryck i Kina. Välj gärna en god oolong, som med sin lätt smöriga smak passar utmärkt till kinesisk mat. B U F F É 9 • 2013 13 Tips! Om man inte vill använda så mycket olja vid friteringen kan man ta en mindre kastrull och fritera fi sken i omgångar.