Buffé 1
3 1 Krispig grönkål, chockrosa mangold. 2 sätt at
t turista på landet Besök gårdsbutiker. Ta en helgtur till gårdsbutiker och mathantverkare i din hembygd. Numera finns både appar och webbsidor som visar vägen. Ladda exempelvis ner Eldrimners app Mathantverk. Du kan också surfa till www.krav. se/gardsbutiksguiden eller www.matochsmak.se. Bo på lantgård. 300 svenska gårdar är anslutna till den ideella föreningen Bo på lantgård. Sök på landskap, tema (som häst, fiske och mc), självhushåll eller rum & frukost (även mat erbjuds på vissa gårdar). Möjlighet att ta del av arbetet på gården. Läs mer på www. bopalantgard.org. 3 Jobba på lantgård. Sök volontärplats på en ekologisk gård via nätverket WWOOF (World Opportunities on Organic Farms). Under sommarhalvåret är behovet störst, men det finns även gårdar som efterlyser volontärer under andra tider. Cirka 30 procent är svenska volontärer, resten kommer från övriga världen. Läs mer på www.wwoof.se. Förmiddagskaff e med bröd, ost och mjölk från gården. liksom utsäde, grönsaker och andra odlingar – är valda utifrån ett hållbarhetsperspektiv och en idé om att förvalta gamla och småskaliga raser och sorter. På vissa värdgårdar anslutna till WWOOF kan man komma två veckor. Familjen Göransson ser helst att man stannar en månad. – Då är det större chans för ett verkligt utbyte, säger Lars-Göran. Volontären får prova på livet på en sådan här gård och ta del av gamla hantverksmetoder. Vi får det sociala, och kanske andra perspektiv på saker och ting – och såklart hjälp med jordbruket. Och även om det tar tre generationer att bli bonde, som LarsGöran säger, får jag generöst ta del av parets kunskaper under min korta tid på gården – båda är erfarna pedagoger sedan tidigare, inte minst i körning med häst. – Vi har bara positiva erfarenheter av att ha folk hos oss, säger Jenny. För yngre kan volontärande vara ett nyfi ket steg på vägen. Äldre har ofta fattat ett avgörande beslut att kliva ur sitt vanliga liv för ett tag. Dessutom kan de bidra med livserfarenhet. Hittills har Göranssons sålt kött från nöt och gris – bland annat i form av en rökig chorizo – direkt från gården, och överskott från grönsaksodlingarna på närliggande marknaden i Vitaby. Resten går in i självhushållet, och en självklar säsongsanpassad kost. Som nu. Det är dags för middag. En varm höstsol blinkar över odlingarna när jag går på jakt efter smaker till grytan. Anna ryktar Glimmer inför arbetsdagen. Linderödssvinen Lilla Gumman och Hulda. Gården Andrarum Boende: Lars-Göran, Jenny och barnen Hjalmar, 17 år, Märta, 15, samt 8-åriga Elsa och Alma Göransson. Storlek: Småskaligt jordbruk om 100 hektar. Exempel på djur: Linderödssvin, fjällnära kor, ardenner, nordsvenskar, tuppkycklingar. Odlingar: Vall, grönsaksland och växthus (drivs och sköts av trädgårdsmästare Emelie Hjertzell). En biodlare hyr in kupor på gården. Turism: Kosafari, gårdsvisningar. B U F F É 9 • 2013 23