Buffé 1
Gun Sättermann Ålder: 58 år. Bor: Karlskoga. Fami
lj: Man, två vuxna barn och två barnbarn. Utanför köket: Golf och styrketräning. Guns kreativa tårta övertygar kräsna små att rödbetor är godis SKÖRDETÅRTA MED RÖDBETOR, HALLON OCH VALNÖTTER Rårivna rödbetor ger en saftig tårtbotten med kryddig smak av kanel, ingefära och muskot. Syrlig färskost lyfter hallonfyllningen, och det hela fullbordas med fluffig grädde och knapriga valnötter. Skördefest när den är som bäst! GER 10 BITAR 300 g färska rödbetor 1 ½ dl socker 1 ½ dl farinsocker 1 dl rapsolja 3 ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk malen ingefära 1 tsk malen kanel ½ tsk malen muskot 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1 krm salt smör och riven kokos till formen FYLLNING 350 g tinade frysta hallon 300 g färskost (typ philadelphia) ¾ dl florsocker 1 msk vaniljsocker TOPPING 2 dl vispgrädde 1 dl grovhackade valnötter 1 ½ dl färska hallon GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter, och »bröa« den med kokos. 3. Skala och finriv rödbetorna. 4. Vispa socker, farinsocker, rapsolja och ägg pösigt. Tillsätt de rivna rödbetorna. 5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner dem i rödbetssmeten. 6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Kontrollera med provsticka, kakan ska inte vara kladdig. Låt svalna. 7. Mosa hallonen med en gaffel. Vispa ihop med färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke. 8. Skär kakan i 2 bottnar. Lägg den undre på ett fat och bred över hälften av hallonmoset. Lägg över den andra bottnen och bred på resten av fyllningen. 9. Vispa grädden. Bred den runt tårtan. 10. Garnera med valnötter och hallon. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett, färskost och grädde. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, välj mjölkfritt färskostalternativ och byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning. Gun: Tårta EN UPPVÄXT KANTAD av mammas egenodlade grönsaker och rotfrukter har bidragit till Guns gröna upptäckarlust. Och så ett och annat kräset barn som rynkat på näsan åt rotfrukter, förstås. – Jag har alltid lagat mycket grönsaker, och framför allt rotfrukter. Just rödbetor har det alltid funnits gott om, och därför har jag också experimenterat mycket med dem. Just tårtor tycker hon är särskilt tacksamt att jobba med, när man har med barn att göra. – De flesta barn tycker att det är kul med tårtor. Det var så jag fick idén till den här rödbetstårtan. Och så gillar jag lite udda grejer. Oſta är hon själv i köket och trixar med råvarorna, men att laga mat tillsammans med andra ligger också varmt om hjärtat. Ibland är det med den närmsta familjen, ibland med vänner och bekanta. – Att samla dem man tycker om en fredagskväll och laga en bit mat tillsammans är fantastiskt. Eller bara tillsammans med min man. Gemenskap och god mat blir aldrig fel. För prispengarna satsar Gun på att köpa många härliga råvaror och fortsätta experimentera i köket. – Den här vinsten gör att vi kommer att kunna ta ut svängarna ordentligt. B U F F É 9 • 2013 7 5 RECEPT I TÄVLINGEN SVERIGES BÄSTA ROTFRUKTSRECEPT