Buffé 1
VITLÖKSMARINERADE CHAMPINJONER De fl esta svampar
passar bra att marinera med vitlök och persilja. Champinjoner från butiken funkar fi nfi nt om skogsturen inte var helt lyckosam. GÖR SÅ HÄR: 1. Skär champinjonerna i kvartar. Lägg i en bunke. 2. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i persilja, olja och 1 ½ tsk salt. 3. Blanda runt ordentligt. 4. Fyll en burk, gärna av glas, med svampen och ställ i kylen. Låt marinera 3–4 timmar före servering. Svampen håller en vecka i kylen. GER CA 6 DL 400 g champinjoner 3 vitlöksklyftor ½ dl hackad persilja 2 dl mild olivolja salt FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Svamptider GER CA 4 DL 1,2 liter kantareller eller annan svamp (ca 360 g) 1 dl vitvinsvinäger 1 dl vatten 1 tsk salt 2 vitlöksklyftor ca 2 dl mild oliv olja FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SVAMP TOAST GÖR SÅ HÄR Detta är nästan det allra godaste. Färsk nyplockad svamp, stekt i smör, serverat på ett riktigt gott bröd. Ljuvligt. INLAGDA KANTARELLER Inlagda kantareller är gott på en buff é, eller till en älgeller hjortstek. GÖR SÅ HÄR: 1. Dela svampen i halvor eller kvartar, beroende på storlek. 2. Koka svampen i vinäger, vatten och salt ca 10 minuter. 3. Sila bort vinägerblandningen och låt svampen rinna av. 4. Skala och fi nhacka vitlöken. 5. Varva svamp och vitlök i en glasburk och täck med olivolja. 6. Ställ burken i kylen och låt stå i någon dag innan du äter svampen. Inläggningen håller minst en månad. Du behöver: 1 liter färsk svamp, kantareller smör att steka i västerbottenost peppar & salt GÖR SÅ HÄR 1. 1. Rensa och grovhacka svampen. 2. 2. Stek i smör tills all vätska är borta. 3. 3. Peppra och salta efter smak. 4. 4. Lägg på svampen och en skiva västerbottenost. 5. 5. In i ugnen en korts stund så att osten smälter. På skattjakt i svampskogen... Smart & Gott Inlagda och torkade svampar är ett bra sätt att bibehålla svampen under hela vinterhalvåret. B U F F É 9 • 2013 27