Buffé 1
Från glänta till tallrik Annika, Simon och Lisa p
å svampjakt. Trattkantareller brukar man kunna hitta ända in i november – om det är ett bra svampår. Doſt en av smörfrästa kantareller … Gratinerade kantarellmackor är ren och skär svamplycka. FÖR 4 PERSONER 1 liter färska kantareller (ca 300 g) 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad 1 vitlöksklyfta 4 skivor ljust surdegsbröd 4 skivor västerbottensost smör till stekning salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C, grill. 2. Rensa och grovhacka svampen. 3. Stek svampen i 2 msk smör i en stor stekpanna SVAMPTOAST MED TIMJAN Detta är nästan det allra godaste. Färsk nyplockad svamp, stekt i smör, serverat på ett riktigt gott bröd. Enkelt och ljuvligt. tills all vätska kokat bort. Tillsätt timjan, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 4. Skala och dela vitlöken. Gnid in brödens ena sida med vitlökens snittyta. 5. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Fördela svamp och ost ovanpå. Gratinera mitt i ugnen tills osten smälts, 3–5 minuter. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett och välj mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg, men kontrollera brödet. Lyxig lördagskväll! RISOTTO MED PARMESAN OCH KANTARELLER Det är något med risotto och svamp – det blir helt enkelt väldigt gott ihop. Karljohans – italienarnas älsklingssvamp – är förstås också god som alternativ. FÖR 4–6 PERSONER 4 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli ca 1 ¼ liter vatten + 4 msk konc kycklingfond ½ purjolök 1 dl vitt vin 1,6 liter färska kantareller (ca 500 g) 200 g parmesan (finriven) timjan till garnering smör till stekning salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten och fond i en kastrull. 2. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i 2 msk smör i en stor kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. 3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll sedan på med kycklingfond i omgångar på låg värme, rör om ofta. Koka ca 20 minuter tills riset är mjukt men med en liten kärna kvar och risotton har en krämig konsistens. 4. Ansa och skär svampen i bitar. Stek den i 2 msk smör i en stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med ¾ tsk salt och 1 krm peppar. 5. Blanda ner svamp och parmesan i riset. Garnera med timjan. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera fonden och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden, använd mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: kontrollera fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1 105 lysozym, t ex svensk hårdost. 26 B U F F É 9 • 2013 underbar UMAMI SMAK