Buffé 1
MÖTET Gröna fingrar Passion och vilda idéer – men
alltid med stövlarna i myllan. Eller i havet! Möt bonden som fått Sveriges kockelit att vallfärda till halländska Ugglarp för att låta sig inspireras. Mikael Jidenholm är kreatören som sätter trenderna och påverkar utbudet såväl på krogen som i matbutiken. Text Agneta Renmark Foto Magnus Carlsson W ow! Det är inte bara grönsaker som odlaren Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt söder om Falkenberg just nu skördar, utan även rätt många »wow«. – Jag vill att människor som kommer hit på besök ska få se och smaka på grödor som de aldrig tidigare upplevt, säger Mikael. För trots att det exempelvis finns hundratals olika sorters jordgubbar, majrovor, morötter eller egentligen av vilka grödor som helst pratar man fortfarande bara om moroten morot. Möjligtvis att man talar om att vissa morötter är gula eller lila, men det finns ju många fler egenskaper än så. Som form, storlek, doft, sötma, knaprighet, nötighet – ja, listan kan göras hur lång som helst. – Och det handlar inte bara om sortval utan lika mycket om kultivering. Vilken jordmån jag som odlare väljer och alla andra förutsättningar som jag ger ett frö påverkar ju den färdiga produkten, förklarar Mikael och jämför sitt arbete med en vinbondes. VARJE VINÄLSKARE VET att det blir en enorm skillnad på vinet beroende på allt från druvsort till klimat och berggrund (och förstås hela processen efter skörd) 18 B U F F É 9 • 2013 – men när det gäller våra egna rotfrukter och grön saker är vi inte lika kunniga. – Jag tycker att vi ofta blandar ihop det här med jämn kvalitet och hög kvalitet. Men varför ska allt alltid smaka likadant? undrar Mikael, som har planer på att arrangera både körsbärs- och päronprovningar, så snart alla de hundratals träd som han planterat nu under sommaren hunnit växa till sig lite. MIKAEL DRIVS AV lika delar nyfikenhet, vision och mission. En bananodling i Halland är kanske inte det första en vanlig bonde funderar på, men när Mikael nyligen reste till Kanarieöarna blev han sugen på att ta reda på hur han ska göra för att få fram en riktigt god banan på hemma plan. – Det brukar bli så att jag köper på mig lite olika sorters plantor eller frön för att laborera och pröva. Inget kan bli fel, bara annorlunda, säger Mikael, som ser potentialen i allt från det han odlar själv till vildväxande grödor som kan skördas ute i skog och mark. Det som vid första anblicken tycks vara ett par hopplöst ogräsbevuxna jordhögar ute på hans gård visar sig i stället vara tillvaratagen kompostjord, som snabbt blivit översållad av svinmålla, röllekablad och penningört. – Detta är bättre än rucola, säger Mikael och håller fram en näve svinmålla, små späda blad som smakar både milt och aromatiskt, och som säkert skulle göra sig fint Mikael Jidenholm YRKE: Odlare och driſtig entreprenör. FÖDD: 1967 i Ugglarp. BOR: På gård i Ugglarp, ett litet samhälle vid havet söder om Falkenberg. FAMILJ: Fyra bröder och syskonbarn. DRIVS AV: Nyfikenhet och en ständig lust att lära. ÖVRIGT: Utsedd till Årets leverantör av Sveriges kockelit samt Årets Matvän av tidningen Mat & Vänner. såväl i en sallad som på mackan. Ett par dagar i veckan skördas »ogräset« och packas i plasttråg för att säljas till grossist, som i sin tur säljer vidare till krogar och grönsaksdiskar. Det är inte för inte som Mikael Jidenholm nyligen utsågs till Bästa leverantör av Sveriges kockelit. Det är nämligen just hit till Ugglarp som kockarna åker för att upptäcka och låta sig inspireras. PÅ DET VISET har Mikael ett direkt inflytande över vad som kommer att serveras på Sveriges bästa krogar, vilket i sin tur påverkar vad vi vanliga konsumenter sedan efterfrågar i vår butik. Så vad säger trendsättaren själv om morgondagens gröna utbud? Nyfiken odlare inspiratör Trendig