Buffé 1
Mikael: Glass AVANCERAD MATLAGNING och pretentiös
a kockar imponerar inte på Mikael Lindberg. Vanlig vardagsmat är det som fungerar bäst hemma i köket. Men han pimpar gärna vardagsrätterna och tycker om när oväntade smakkombinationer möts i nya, härliga rätter. – Just rödbetor med chèvreost har man ju ätit förut, men jag tänkte att det vore roligt att göra en dessert av det. Jag ville få till något i stil med marängsviss och smaksatte »marängerna« med chèvre. Det lagas mycket rotfrukter hemma i familjens kök i Vasastan. Just rödbetor har en tendens att bli över, och då fi nns det utrymme att pröva nya rätter. – Jag följer recept ganska slaviskt i början. Sedan när jag lärt mig är det lättare att freestyla. Det är svårt att misslyckas totalt med en köttfärssås, till exempel. Där kan man prova sig fram med nya ingredienser. Nu när sonen blir äldre kommer vinstpengarna väl till pass. Eſt er en tid fylld av puréer på burk har det blivit dags att gå över till lagad mat. Mikael kommer att fortsätta som tidigare och hålla det enkelt. – Det blir en ny utmaning för oss. Jag har försökt göra egna puréer till honom, men det har inte varit särskilt populärt. Jag hoppas att det ska gå bättre med lagad mat, säger han. Mikael Lindberg Ålder: 35 år. Bor: Stockholm. Familj: Sambo och en son, 1 år. Utanför köket: Löpning, satsar på att komma i form till höstens Lidingölopp. Mikaels bidrag är en på samma gång enkel och raffi nerad dessert... RÖDBETSSORBET MED CHÈVRETOPPAR OCH PINJESTRÖSSEL Krämig sorbet på färska rödbetor och honung. Chèvreost ger topparna skön sälta och stuns, och rostade pinjenötter toppar rätten på ett elegant sätt. Använd gärna färska rödbetor i knippe för bästa resultat! FÖR 8 PERSONER 500 g färska rödbetor 2 gelatinblad 2 dl vatten ¾ dl honung 3 msk färskpressad citronjuice TOPPING 300 g chèvreost ½ dl crème fraiche 4 msk pinjenötter 3 msk flytande honung ev färsk rosmarin till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka 30–40 minuter. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 3. Skär betorna i mindre bitar. Mixa rödbetor, vatten, honung och citronjuice med stavmixer, matberedare eller i en blender till en helt slät puré. 4. Värm 1 dl av purén i en kastrull. Ta från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i den varma purén under omrörning. 5. Häll tillbaka purén i den mixade rödbetsblandningen. Låt svalna. 6. Häll smeten i en glassmaskin och kör 30 minuter. Häll över i en bytta och ställ i frysen 3–4 timmar. 7. Skär bort kanten på osten. Smula ner osten i en bunke tillsammans med crème fraichen. Mixa slätt med stavmixer. Häll smeten i en spritspåse. Låt stå i rumsvärme minst 1 timme före servering. 8. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna. Hacka dem grovt. 9. Skopa upp sorbeten. Spritsa ut chèvresmeten som små toppar, ringla över honungen och strö över pinjenötterna. Garnera ev med rosmarinkvistar. FÖR ALLA Gör laktosfri: ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost och använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Fri från gluten och ägg. B U F F É 9 • 2013 9 ICA.se/buffe Fler FÖR recept ROTFRUKTER PÅ SÄSONGENS