Buffé 1
Marsha och Staff an Ärlebo bor i Kina sedan nio å
r tillbaka. De har bott i Shanghai i fem år. Xi qin zhu liu WOKAD FLÄSKFILÉ MED SELLERI Fläskkött i kombination med olika grönsaker är vanligt i hela Kina. Just den här rätten kan man beställa på restauranger i stort sett var man än befi nner sig i Mittens rike. Marsha lagade ofta rätten i Sverige, eftersom selleri är billigt och lätt att få tag på. Wokad fläskfi lé med selleri. Mat ska vara billig, och man vill undvika att slösa... Ji rong yu mi geng FÖR 4 PERSONER 200 g kycklingbröst (eller kycklingfärs) 1 tsk torr sherry 2 burkar majs (à 250 g) 1 msk konc kycklingfond 1 ½ msk potatismjöl 3 ägg ½ tsk sesamolja 2 msk hackad gräslök eller purjolök salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med kycklingfärsen. Finhacka kycklingbröstet (eller kör det i mixer) tills det blir som färs. Blanda färsen med sherry, 2 krm salt och 2 krm peppar i en bunke. 2. Häll av majsen. Mixa 1 av burkarna grovt med stavmixer. 3. Koka upp 1 liter vatten och kycklingfond i en kastrull. Tillsätt den mixade majsen, 2 tsk salt och ½ tsk peppar. 4. Låt koka 3 minuter. 5. Häll lite av den heta soppan i bunken med färsen. Vispa runt tills köttet ser kokt ut. Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp, låt koka någon minut. 6. Blanda potatismjöl och 1 dl kallt vatten i FÖR 4 PERSONER 400 g fläskfilé 3 selleristjälkar (ca 200 g) 2 vitlöksklyftor ½ gul lök 1 msk skivad färsk ingefära nymalen vitpeppar, grovmalen svart peppar Principen med wokat är att man har allt förberett och uppskuret. Sedan är det bara att woka snabbt när gästerna kommer. MAJSSOPPA MED KYCKLING Receptet är från början en amerikansk majssoppa, corn chowder, som Marsha gjort om till en kantonesisk variant. Provinsen Guangdong, med sin huvudstad Guangzhou (Kanton), är känd för sitt kök där ett minimum av kryddor låter råvarorna tala för sig själva. Med närheten till Hongkong har också det utländska infl ytandet varit stort. en skål. Rör ner blandningen samt majsen (den andra burken) i soppan. Rör runt och hetta upp. 7. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem lite lätt. Häll de uppvispade äggen i soppan under omrörning. Ta från värmen och tillsätt sesamolja och gräslök eller purjolök. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: uteslut äggen i soppan. neutral olja till stekning MARINAD 1 msk torr sherry 1 msk kinesisk soja 1 ½ tsk potatismjöl SÅS 1 tsk socker 2 tsk konc kycklingfond 2 msk kinesisk soja 2 tsk ostronsås 2 msk torr sherry 2 tsk potatismjöl 1 dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Skär fl äskfi lén i 3–5 cm långa »stavar«. Blanda ingredienserna till marinaden med ½ tsk vitpeppar. Lägg i köttet och låt marinera ca 20 minuter. 2. Förbered under tiden grönsakerna. Ansa och skär sellerin i tunna skivor. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Skala och skär löken i tunna halvmånar. 3. Lägg sellerin i en kastrull med kokande vatten. Låt koka 1 minut. Häll av och spola sellerin med kallt vatten så kokningen avstannar. 4. Blanda ingredienserna till såsen med ½ tsk grovmalen svartpeppar. 5. Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna med 3 msk olja. Woka köttet tills det är genomstekt. Ta upp köttet och gör rent pannan. 6. Hetta upp woken igen. Häll i 3 msk olja. Lägg i vitlök, lök, selleri och ingefära. Woka ½ minut. Blanda först ner köttet, sedan såsen. Låt alltsammans bli genomvarmt. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fond och ostronsås. från Kina på ICA.se/buff e recept fl er B U F F É 9 • 2013 17