Buffé 1
Hemlagade smaker från SHANGHAI Xia ren chao fan W
OKAT RIS MED RÄKOR OCH ÄGG Taiwanesisk »husmanskost«. En av de första rätter Marsha lärde sig laga var wokat ris med ägg. När det fanns mer pengar i hushållet lyxade man till det med fi sk, räkor, kött eller kyckling. På bilden har Marsha använt färska grönsaker, men fryspåsar med majs, ärter och paprika är en smidig genväg i vardagen. FÖR 4 PERSONER 1 paket frysta kungsräkor (500 g) 2 dl jasminris 1 msk torr sherry 100 g frysta blandade grönsaker (t ex majs, ärter, paprika) ½ gul lök 3 ägg 1 msk konc kycklingfond 2 msk japansk soja neutral olja till stekning salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tina och skala räkorna. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt det svalna helt. 2. Blanda sherry, 1 tsk salt och 1 krm peppar i en bunke. Lägg i räkorna och låt marinera ca 20 minuter. 3. Lägg räkorna i en kastrull med kokande vatten. Låt dem koka några sekunder tills de är klara (lätt rosafärgade). Ta upp dem och lägg i en skål. 4. Tina grönsakerna enligt anvisning på förpackningen. Skala och fi nhacka löken. 5. Hetta upp en wok eller en stor stekpanna. Häll i 3 msk olja. Knäck äggen i stekpannan. Rör runt till en lös äggröra. Ta upp dem ur pannan. 6. Gör rent woken. Värm upp woken igen. Häll i 3 msk olja och lägg i lök, grönsaker, räkor, kycklingfond och soja. Vänd ner äggröran. 7. Rör runt och woka några sekunder. Blanda ner det kokta riset, woka lite till. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: uteslut äggen. Sichuanpeppar har en Hett tips! karakteristisk hetta som kineserna kallar för mala, dvs både kryddstarkt (la) och bedövande (ma). Den pirrande, bedövande eff ekten i munnen är svår att fi nna med andra kryddor. Marsha har lärt Staff an att det ska vara rejält hett i wokpannan, och att det är bättre att woka i omgångar än att lägga i för mycket på en gång. Gong bao ji ding WOKAD KYCKLING MED CHILI När Marsha känner för något riktigt kryddstarkt lagar hon den här kryddiga kycklinggrytan, med ursprung i Sichuanprovinsen. Tveka inte att laga rätten även om du saknar sichuanpeppar. FÖR 4 PERSONER Wokad kyckling med chili. 600 g kycklingfilé 3 vitlöksklyftor ca 10 cm purjolök 2 msk urkärnad finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 tsk chiliflakes 1 tsk stött sichuanpeppar 1 msk skivad färsk ingefära 1 dl saltade cashewnötter eller jordnötter neutral olja till stekning salt MARINAD 1 ½ msk torr sherry 1 ½ tsk potatismjöl 1 tsk kinesisk soja SÅS 1 msk sambal oelek 1 msk socker 3 msk torr sherry 1 ½ msk kinesisk soja 1 ½ msk risvinäger 1 msk potatismjöl ½ msk konc kycklingfond 1 ½ dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingfi léerna i små tärningar, 2 x 2 cm. Blanda ingredienserna till marinaden med ½ tsk salt i en bunke. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera ca 20 minuter. 2. Blanda ingredienserna till såsen. 3. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skär purjolöken i cm-tjocka skivor. 4. Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna med 2 msk olja. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de är genomstekta. Ta upp dem och ställ åt sidan. 5. Gör rent woken. Hetta upp den igen. Häll i 3 msk olja, vitlök, purjolök, chilifrukt, chilifl akes, sichuanpeppar och ingefära. Stek 1 minut. 6. Lägg i kycklingen igen. 7. Häll i såsblandningen och låt det hela snabbt bli varmt. Strö över nötterna. Servera med ris. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. 14 B U F F É 9 • 2013