Buffé 1
Koskit och kärlek! D ET ÄR SOM EN DRÖM. Solen bra
ssar, himlen är blå och framför mina fötter ligger ett helt skaff eri med godsaker att skörda till dagens middag: brysselkål på svaj, broccoli, mangold, en asiatisk salladssort med ton av wasabi och högsmakande palsternacka med blasten i vädret. Jag står på Österlen och mitt i familjen Göranssons arrenderade marker kring gården i Andrarum. Vart jag än tittar fi nns djur – får, kor, grisar, stora ardennerhästar och små shetlandsponnyer, råmande stutar, pickande hönor, yra hundar… För en vecka är jag en del av detta småskaliga, ekologiska jordbruk och gör mitt bästa för att förstå och lära. Jag fördelar rödbetor lager på lager i sand för långförvaring, hackar fram rödskalig potatis ur myllan, ger de fem månader gamla stutarna mjölk och provar att få seldonen rätt på breda ardennerryggar. Detta är inte »Bonde söker fru« och heller ingen smörig reklamidyll. Regnet kan vräka ner, kogödslet klibba vid stövlarna och arbetsdagen bli lång. Men det är på riktigt – den grumligt härliga känsla som börjar i händerna och slutar med att man som storstadsbo står med varukorgen under aff ärens lysrör och ropar efter närodlat, ekologiskt och äkta vara. Allt fl er matlagare vill veta mer om hur den goda maten blir till. Agriturism – alltså att bo på lantgård – är Detta är inte »Bonde söker fru« och heller ingen smörig reklamidyll. Regnet kan vräka ner... en växande bransch, liksom att göra shopping i gårdsbutiker till ett helgnöje. Men man kan också få verklig närkontakt med livet på landet, kliva i arbetskläder och jobba. Organisationen WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) har värdgårdar över hela världen, och allt fl er i Sverige (när detta skrivs fi nns 165 svenska gårdar). Som »wwoofande« volontär åtar man sig att mot mat och husrum utföra en viss mängd arbete under sin vistelse på gården. En vanlig dag hos familjen Göransson börjar med frukost klockan sju: gröt, perkolatorkaff e, hembakat bröd och egen »fetaost« på komjölk. Sedan får jag assistera vid mjölkning, utfodring av djuren, att leda om stängsel, mocka… Inga traktorer fi nns på denna gård, i stället gör Lars-Göran och Jenny Göransson allt arbete på ägorna med sina starka brukshästar. De fl esta djur – 22 B U F F É 9 • 2013 Smörblomma ger… Fullt med färskt vatten, varje dag. …och trädgårdsmästare Emelie Hjertzell får. Livet i Andrarum.