Buffé 1
INNEHÅLL September: NR 9 • 2013 Rotfrukter på nyt
t sätt... Det godaste jag ätit? Nej, det kan jag inte säga. Men minnet har ett magiskt skimmer över sig. Det var nå’t med mjölet, eller var det kanske osten, eller svampen och skinkan… Eller också var det bara det att det var nå’t helt nytt. Och fantastiskt! Alltså mina första pizzor i början av 70-talet. Alltid capricciosa. En sak är säker: Smakminnet från Lunkans pizzeria berättar något helt annat än senare års pizzaupplevelser. Sveriges godaste pizza! Men så hände det! Likt ett litet barns första godismöte fi ck mina smaklökar en yster wow-upplevelse när den vitbleka pizzan skulle »dissekeras«. Det var jurymöte i tävlingen om Sveriges bästa rotfruktsrecept. Och då var det en »enkel« pizza som fi ck oss att jubla: Kombinationen av palsternackans sötma och taleggions krämighet och sälta, tillsammans med rosmarinens aromatiska karaktär och citronens syrliga fräschör, blev fantastiskt lyckad! I sin enkelhet – måste faktiskt läggas till. Vinnaren var odiskutabel, trots väldigt god konkurrens från sorbet, marmelad, inläggningar och tårta på rotfrukter. Missa inte dessa, de bästa rotfruktsrecepten, se sid 4. Eller för den skull grönsakerna och rotfrukterna som juiceas (sid 33), eller de som Shanghaiwokas (sid 11) eller de som får göra svampfesten sällskap (sid 24). Njut av höstens primörer! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... OKTOBERFEST! Ein Prosit, ein Prosit, der Gemütlichkeit… sjungs det med maltiga röster i München (21/9–6/10). Det är för 180:e gången. Och Oktoberfesten fortsätter att vara gigantisk. Allt är stort; ölsejdlarna som rymmer en liter (ein maß), de största tälten som tar över 9 000 sittande! Pretzelkringlorna, schweinhaxen... Små tält med små öl och försiktiga sångröster; Oktoberfester på svenska. Sådana arrangeras på många ställen. Jo, visst skränas det också, och ansenliga mängder öl dricks. Men inte på samma sätt som i München kanske… Ölfestivalen* i Nacka, utanför Stockholm, är i stället beviset på hur öltrenden flödar i Sverige. Här nördas det ner i »ipor« och »trippelhoppar«; här diskuteras IBU-tal och kornstorlekar. Från slentrianmässigt storstarkdrickande har det vuxit fram ett trendigt ölkonnässörssippande. Bryggeridöden har ersatts av ett jäsande antal mikrobryggerier. Snart över 100! Spridda över hela landet. Och nu bryggs det oktoberfestöl så skummet yr! *Stockholm Beer & Whisky Festival arrangeras 26–28/9 & 3–5/10. Skanna QR-koden med ICAs nya app för att få månadens Buff érecept i mobilen. 18 21 24 31 33 39 4 11 Vinnande rotfrukter Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök. Japansk rättiksallad. Rödbetsmarmelad. Skördetårta med rödbetor, hallon och valnötter. Rödbetssorbet med chèvretoppar och pinjeströssel. Woka som i Shanghai Friterad fi sk i sötsur sås. Wokat ris med räkor och ägg. Wokad kyckling med chili. Wokad kinakål med bacon. Majssoppa med kyckling. Wokad fläskfi lé med selleri. Mötet: Mikael Jidenholm Runda morötter, lav och svinmålla. Möt kockarnas odlarguru – på en åker i Ugglarp. Bonde för en vecka Buff és Anna Kågström lever bondgårdsliv i skånska Andrarum. Gott av skogens guld Lottas kantarellsoppa. Knapriga oststänger. Svamptoast. Risotto med parmesan och kantarell. Inlagda kantareller. Vitlöksmarinerade champinjoner. Torkad skatt på burk. Kantarellpaj med bacon och rucola. Linas curry Radiokaka. Broccolipesto. Dulce kaff eglass. Rostad chiliolja. Pizzasallad. Grön, grönare, juice Wake me up. Green salad. Morning cleanse. Eat your greens. Bloody tomato. Fennel fuel. Tävla & Vinn Ljuvlig chokladkräm. På sidan fi nns också en kul tävling där du kan vinna en fi n kokbok. Över sex miljoner besökare väntas till södra Bayern under Oktoberfesten. Många »maß« ska då bäras ut... HÖSTSKÖRDETID, SVAMP OCH ROTFRUKTER På ölfestivalen i Stockholm smuttas det och doſt as då ett par tusen öl tävlar i en massa olika klasser. En guide till mikrobryggerier fi nns på ICA.se/buff e. 29 recept Hett Tävla om 50 kokböcker sidan 39