Buffé 1
Spara smart! TORKAD TRATTIS PÅ BURK Vissa år är s
kogen full av trattkantareller. Så mycket att det inte går att äta upp. Som tur är lämpar sig just trattkantareller utmärkt till torkning eftersom de är så små och tunna. 1. Rensa svampen ordentligt och lägg ut på tidningspapper. Låt den stå på en torr och luftig plats och rör om ett par gånger under torkningen. I rumstemperatur tar det några dagar. Svampen är klar när den känns helt torr och ingen som helst fuktighet fi nns kvar! Med en värmefl äkt går det fortare. Ställ fl äkten en bit ifrån och kolla svampen då och då. 2. Förvara den torkade svampen i rena och torra glasburkar med tättslutande lock. 3. När du ska använda svampen: Lägg den torkade svampen i en skål, häll över vatten så den precis täcks. Låt dra i minst 30 minuter. Blötläggningsvattnet går utmärkt att använda vid matlagningen. KANTARELLPAJ MED BACON OCH RUCOLA Hittar du inga kantareller så välj någon annan god svamp, från skog eller butik. En skvätt ättiksprit gör pajskalet sprödare. FÖR 6 PERSONER PAJDEG 125 g smör 1 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl dinkelmjöl, siktat 1 tsk ättiksprit (12 %) FYLLNING 1 liter färsk svamp, t ex kantareller (ca 300 g) 1 gul lök 1 paket bacon (140 g) 1 påse riven västerbottensost (150 g) 1 påse rucola (65 g) smör till stekning salt STANNING 5 ägg 2 ½ dl mellangrädde 2 ½ dl mjölk ½ tsk kajennpeppar 1 tsk salt Svamp är en kraftfull smaksättare 6 BÄSTA SVAMPTIPSEN! 1. Ta på höga stövlar så håller du dig torr och slipper fästingar. 2. Ha vatten, mat, ev svampbok och extrakläder i en ryggsäck så du har händerna fria för plockning. 3. Lägg svampen i en luſt ig korg. I plastpåse gör värme och fukt att bakterier och larver växer fort. 4. Plocka svampen genom att greppa foten och vicka/vrida upp den. Ska du artbestämma svampen måste du få upp hela. 5. Med en svampkniv, helst med borste, kan du grovrensa direkt när du plockar. Borsta bort jord och skär bort den jordiga fotbasen. Klyv större svampar, t ex soppar, och rensa bort ev larvangripna partier. 6. Mobil, karta eller kompass/ GPS är aldrig fel. B U F F É 9 • 2013 29 GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smöret med mjöl och ättika för hand eller kör snabbt till en deg i matberedare. 2. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Nagga med en gaff el i bottnen och ställ i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. 3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. 4. Rensa och skär svampen i grova bitar. Skala och fi nhacka löken. Stek lök och svamp i 2 msk smör i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med ½ tsk salt. Lägg svampfräset åt sidan. 5. Strimla och stek baconet i stekpannan. Blanda svampfräs, bacon och riven ost. 6. Fyll pajskalet med blandningen. Lägg på rucolan. 7. Vispa ihop äggstanningen. Häll på den och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, tills pajen fått fi n färg och stanningen stannat. Servera med en god sallad. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt pajbottnen med glutenfritt pajdegsrecept. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, välj mjölkfritt ostalternativ och använd sojaeller havrebaserad mjölk-/gräddersättning. Innehåller ägg. Fler goda svamprecept ICA.se/buff e