Buffé 1
Börja juica RÅSAFT CENTRIFUG En råsaſt centrifug
pressar och silar juice ur grönsaker och frukt. Det mesta går att juica, men undvik banan, mango och avokado. RESTERNA Det blir mycket rester, »pulpa«, när man juicar. För det första tipsar Renée om att köra pulpan en gång till genom maskinen för att få ut ytterligare juice. Resterna som ändå blir kan användas som utdrygning i köttfärssås eller biff ar, smygas ner i degen till ett pajskal eller i kakor – t ex morotspulpa till morotskaka. – I övrigt blir det fest för maskarna i komposten, säger Renée. BLOODY TOMATO Hetare? Krydda med kajenn. GER CA 6 DL 5 tomater (ca 500 g) 2 selleristjälkar ev 1 kruka koriander ½ röd paprika salt, peppar GÖR SÅ HÄR: Kör allt genom en råsaftcentrifug. Krydda med salt och peppar. Steg för steg NYBÖRJAREN – stjälkselleri, gurka, fänkål, morot. NÄSTA STEG – rödbeta, romansallad, rucola, spenat. UTMANA – broccoli, grönkål, svartkål, persilja, mangold, pak choi, koriander. MORNING CLEANSE Supersuris! Späd med vatten och drick på morgonen. GER CA 3 DL 4 citroner vatten GÖR SÅ HÄR: Skär bort skalet på citronerna med kniv, lite av det vita går bra att ha kvar. Kör citronerna genom en råsaftcentrifug. Späd citronjuicen med vatten till önskad smak. Cleanse Juiceboosta! JUICEtips! RENÉES SMARTA EAT YOUR GREENS Maxat grönt! Snällare juice? Dubbla ananasen. GER CA 5 DL 1 broccolistam ⅓ ananas ½ vitlöksklyfta 2 lime 1 liten gurka 5 svartkålsblad (ca 150 g) 1 krm örtsalt kajennpeppar GÖR SÅ HÄR: Skär bort skalet på ananasen. Skala vitlöken. Skär bort skalet på limen med kniv, lite av det vita går bra att ha kvar. Kör broccoli, ananas, vitlök, lime, gurka och svartkål genom en råsaftcentrifug. Krydda juicen med örtsalt och kajennpeppar. Tänk till innan du kastar! Spara stjälkar av örter, som persilja och koriander, salladsrester och broccolistammar i kylen – perfekta juiceämnen. Juica rotfrukter med skalet på, men borsta noga. Diska juicemaskinen direkt så går det mycket enklare. Fyll i glasfl askor – fräschare än att förvara juicer i plastflaskor. En flaskborste är ett måste! Läs mer – Renées nya bok är full med fräscha juicer, smoothies och sallader. På sidan 39 kan du tävla om Renées bok. FENNEL FUEL Päron och lakrits är aldrig fel. GER CA 4 DL 1 stor fänkål (ca 400 g) 2 små päron 2 selleristjälkar GÖR SÅ HÄR: Skär bort stjälkarna på päronen. Kör allt genom en råsaftcentrifug. fennel fuelB U F F É 9 • 2013 35