Buffé 1
LINAS CURRY Ljudlös njutning Lite oväntat var det
att hitta radiokaka på stjärnkrogen Oaxens meny. Men gott! Denna 20-talsklassiker såldes in med argumentet att den kunde intas helt ljudlöst. Ve den som störde stunden kring radioapparaten med en knaprig bondkaka! Radiokakan är nu testad på redaktionen – perfekt för smygätning i öppet kontorslandskap. Foto Lisa Björner Rekvisita Anna Wendt 1. Gröna blad 2. Gröna bönor 3. Broccoli 4. Gröna ärter 5. Avokado Livsmedelsverkets topplista över de nyttigaste grönsakerna PIZZASKrispigt! ALLADENS HEMLIGHET Salta ur vitkålen! Det är tricket bakom en riktigt crunchy pizzasallad, menar Jonas Karlsson, vinnare i pizza-SM 2013. Blanda 500 g fi nstrimlad vitkål med 2 tsk salt. Låt dra över natten. Häll av ev vätska. Blanda med 1 dl rapsolja och 2 msk vitvinsvinäger. Smaka av med svartpeppar och ev 1 dl inlagd paprika sallad. Låt gärna salladen stå någon timme. GLUTENFRITT – JAVISST FIKA RANDIGT Smält 150 g kallpressad kokosolja i en kastrull. Dra från värmen och låt 200 g mörk choklad smälta ner. Blanda 2 ägg, 3 dl florsocker, 1 dl kakao, 1 krm salt och rivet skal av 1 apelsin i en bunke. Häll i kokos-chokladsmeten och blanda. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i ca 1 cm smet. Lägg på mariekex. Fortsätt varva (totalt ca 20 kex), sista lagret ska vara smet. Ställ i kylen tills den stelnat. Skär i skivor. Jessica Frej och Maria Blohm gav sig den på att baka bra bröd utan gluten – och utan glutenfria mjölmixer. Med bo etv e, majsmjöl och nyponskalsmjöl har de experimenterat sig fram till sirapslimpor, tortill sa och baguetter. Rostad chiliolja DULCE Heta DROPPAR Med rostad chiliolja på bordet hottar den som vill till pizzan, bolognesen eller woken. Häll 4 dl rapsolja i en stor ka strull, häll i 1 burk chiliflakes (32 g). Låt bryna/ koka ca 5 minuter i oljan. Passa noga. Låt svalna och sila sedan bort flakesen. Förvara oljan i en flaska i kylen KAFFEGLASS Jag lånar vår matskribent Ylva Bergqvists recept på superenkel kaff eglass. Vispa 5 dl vispgrädde riktigt fast i en bunke. Blanda i en annan bunke 1 burk söt kondenserad mjölk med 2 msk rejält starkt kallt espressokaff e. Vänd ner grädden. Frys 3–4 timmar. Kolla in Ylvas blogg welldonesthlm.com för fler goda grejer. B U F F É 9 • 2013 31 → Mejla smarta mattips till mig! Publicerade bidrag får Roy Fares fantastiska »United states of cakes«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se GRÖNA KÖKSHISTORIER Han var skräp-vegetarianen som levde på pizza, pasta och glass, hon hälsomedveten och köttätare. Kärlek uppstod men två matvärldar kolliderade – och blev till gudomliga Green Kitchen Stories. David Frenkiel och Luise Vindahls blogg inspirerar till mer veggo och sött med hälsotänk. BROCCOLIPESTO Dela 1 broccoli i bitar. Mixa med 1 kruka salvia, juice av ½ citron, 1 dl rostade hasselnötter, 2 vitlöksklyſt or och 1 ½ dl olivolja. Smaka av med salt och peppar. Hej grönt! Apelsinsmak