Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Thanksgiving dinner Fjärde torsdagen
i november är en stor dag för alla amerikaner. Då infaller Thanksgiving - den absolut största familjehelgen i USA, helt klart större än jul. Alla vill åka hem till familj och vänner, och det går inte att få tag på en flygbiljett om man inte beställt den ett år i förväg. Under Thanksgiving ska man äta och umgås. Man träffas redan på förmiddagen för att förbereda maten. Kalkonen är grunden. Vad man fyller den med varierar dock: ris, lök, »stuffing« som i England, ja där har varje familj sin egen tradition. Sedan är det potatismos, ofta av vanlig potatis, men sötpotatis förekommer också. Sötpotatisgratäng och morotspudding är självklara tillbehör i vissa familjer. Gräddstuvad lök är ett måste för andra. Någonting med tranbär måste man ha till kalkonen, men om det är en kompott eller något annat varierar. Såsen är också väldigt viktig (trots att det inte är något annat än vanlig brunsås). Som dessert äter man pecanpaj eller eventuellt pumpapaj. Efter middagen sätter man sig i soffan och tittar på amerikansk fotboll på teve! Kanske inte det bästa med dessa stinna magar, men ofta gör man något tillsammans efter det. De flesta tar ledigt på fredagen så att det blir en riktig långhelg med mycket tid för umgänge. Hur det började År 1620 seglade en båt med mer än hundra människor över Atlanten. De ville bosätta sig i den nya världen, närmare bestämt Massachusetts. Den första vintern blev svår. De hade kommit dit för sent för att hinna bruka jorden, och under vintern dog hälften av dem på grund av svält och sjukdomar. Till våren fick de hjälp av irokesindianerna. De lärde nybyggarna att odla majs och annat som var helt nytt för dem. På hösten 1621 kunde de skörda mängder av majs, bönor, pumpa och korn. De bestämde sig för att ha en tacksägelsefest och bjöd in irokeshövdingen och 90 indianer för att tacka dem. Indianerna tog med sig rådjurskött, och de lärde nybyggarna att laga rätter med majs och tranbär. Indianerna använde de lite sura tranbären för att häva infektioner, och de gjorde också en sås på dem. Indianerna hade även med sig popcorn till festen! Åren som följde firade man på hösten en tacksägelsefest, och så småningom rekommenderade till och med kongressen att man skulle ha en årlig tacksägelsedag i hela landet. 1863 föreslog Abraham Lincoln att alla amerikaner skulle vika den sista torsdagen i november för en tacksägelsehögtid. Och så har det varit sedan dess. AG ytterligare ca 1 minut. Köttet ska nu ha dragit ihop sig till en fast massa. 6. Kör matberedaren/mixern på mellanfart och häll försiktigt i grädden i omgångar. Resultatet ska bli en ljus och luftig färs. Avsluta med att tillsätta vitpepparn. 7. Ställ in färsen i kylen, låt vila i ca 5 minuter. Ta vara på dessa extra minuter till att städa undan lite i köket. Det är roligast att laga mat i ett rent och snyggt kök! 8. Lägg ut ett lätt oljat ark smörpapper på arbetsbänken. Dela färsen i 6 delar. Forma till 4 stycken ca 2 cm höga puckar med hjälp av en blöt stekspade. Se till att den är slät och jämn över hela ytan. 9. Sikta ströbröd över ytan. Skär eller klipp runtom färsen. Eftersom färsen är ganska lös blir det lättare att lägga ner biffarna i stekpannan på detta sätt. 10. Bryn smör i en ugnssäker stekpanna. Lyft över biffarna i stekpannan. Stek 2-3 åt gången. Sänk värmen till mellanvärme och dra av smörpappret. Stek i 2-3 minuter och vänd sedan försiktigt biffarna. Lägg över dem i en ugnssäker form. 11. Efterstek »burgarna« i ugnen på mellersta falsen i 15-20 minuter. 12. Lägg upp wallenburgarna på varma tallrikar, arrangera moset och tranbären runt om och avsluta med att skeda över lite brynt smör. För alla? Wallenburgare innehåller gluten, mjölk och ägg. Receptet kan lätt ändras så att det blir glutenfritt genom att du använder glutenfritt ströbröd att sikta över färsen eller helt enkelt utesluter ströbrödet. Emmentalermoset innehåller inte gluten, men däremot ingår mjölk och ägg. Tips! Servera gärna med lite smörfräst skogssvamp och gröna bönor. Viktigt när man gör färs! Det är otroligt viktigt att ingredienserna är mycket kalla när man gör färs. Annars kan färsen »spricka«, det vill säga äggviteämnena börjar koagulera och kan inte binda ihop färsen. Detta problem kan också uppstå om man kör färsen för länge i hushållsassistenten. Ett enkelt trick är därför att ställa in köttet och gärna även bunken till hushållsassistenten i frysen innan man börjar med beredningen.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40