Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Dialog Skriv gärna till Dialog och t
yck till om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar. Vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicerade bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630, 113 84 Stockholm. E-post: red.buffe@forlaget.ica.se Fight ba c - undvik bakterier du blir dålig av Precis som Kocklandslaget har jag nyss varit i New York. Inte direkt för att hämta hem recept men väl inspiration och goda idéer från kollegor som arbetar med konsument- och kvalitetsfrågor i livsmedelsdetaljhandeln över hela amerikanska kontinenten. Jag deltog bl a i en konferens där man behandlade frågor som är aktuella för amerikanska konsumenter och livsmedelsdetaljhandeln. Bland anna t om vad det mångkulturella samhället ställer för krav på butikens sortiment, om e-handel, kundkor t och kundkontak t via nätet. Hä r diskuterades amerikaners syn på livsmedel och genteknik, hälsa och säkerhet. Områden som också är aktuella här hos oss. FIGH T BA C I US A Livsmedelssäkerhet står nog mer i fokus i USA . Jordbruksdepartemente t driver en aktiv kampanj för at t lära amerikanska folket mer om livsmedelsrelaterade bakterier och hu r man ska undvika de problem som de kan ställa till. Det behövs, för man uppskattar att ungefär 76 miljoner amerikaner blir dåliga varje år av ma t de äter. I Sverige rapporteras 500000 fall av matförgiftning. Som vanligt hittar amerikaner snärtiga namn och roliga infallsvinklar även på den här typen av kampanjer. »Fight BAC!« , ungefär »bekämpa bakterier som du kan bli dålig av« är det samlande namnet på kampanjen som alla ledande butikskedjor backa r upp i butikerna, i annonser, hemsidor, teve och radio . Hos Giant Food Landover, ett systerföretag till ICA , var september livsmedelssäkerhetsmånad. I lekavdelningarna i varje butik (som våra stormarknader i storlek) fanns det roliga spel och tips där man mötte den elaka bakterien - »Meet BA C « - och lärde sig hur man skulle hålla honom borta från att förstöra maten. SÄKE R MA T I SVERIG E Jag måste säga at t den aktivitet som drivs i Sverige från Livsmedelsverket, konsumentorganisationerna, handel och livsmedelsindustri framstår som lite mossig i jämförelse (ursäkta alla inblandade at t jag säger det!). Rubriken Säker mat , som är samlingsnamnet för den, är ju inte lika häftig som Fight BAC . Är det språket eller kulturen som skiljer? Visserligen tar den svenska aktiviteten ett bredare grepp än den amerikanska, vilket man kan se på vvww.matplatsen.nu eller i DN-bilagan nu i oktober. Men grundbudskape t till var och en av oss ä r ju precis detsamma vare sig vi bor i US A eller Sverige: • Tvätta händer och ytor där mat hanteras ofta. Låt disktrasan torka luftigt • Blanda inte samman råa och tillagade livsmedel. Använd olika skärbräden. • Tillaga med rätta temperaturer. • Kyl eller frys in genast eller ät upp färdigmaten så snart som möjligt USBET H KOHL S / KONSUMEN T & KVALITET IC A A B ÄR FULLKORNSBRÖD OCH VITT BRÖD LIKA? Flera läsare har reagerat på spalten på Måvälsidan som handlade om diabetes. Det kunde uppfattas som om fullkornsbröd var lika dumt att äta som vitt bröd. Det är det inte! Så här svarar Sussan Öster: Eftersom spalten handlade om diabetes framhöll vi helkornsbröd, som är gjort på hela sädeskorn där kornen inte är malda och där skaldelarna (kliet) finns kvar. Det brödet är rikt på fibrer och fina näringsämnen och har dessutom ett lågt glykemiskt index. Det innebär att det ger en långsam blodsockerhöjning och att inte så mycket insulin frigörs. Fullkornsbröd är bakat på söndermalda sädeskorn, men med skaldelarna kvar. Det ger mycket fibrer och bra näringsämnen, men ger nästan lika snabb blodsockerhöjning som vitt bröd. Vitt bröd ger kolhydrater och andra näringsämnen men inte så mycket fibrer. Om du endast äter vitt bröd går du miste om fibrer och en långsam blodsockerhöjning som gör att du håller dig pigg länge! En annan fråga som kommit in är: varför anses det bra att äta pasta för att det är långsamma kolhydrater, medan man inte rekommenderar vitt bröd, trots att båda är gjorda av vitt mjöl? Sussan Öster svarar: Förenklat kan jag säga att det beror på livsmedlets struktur, på samma sätt som det är skillnad mellan helkornsbröd och bröd gjort av målen säd. Glykemiskt index är en relativt ny teori inom näringsläran som handlar om hur pass snabbt ett livsmedel sönderdelas i kroppen och blir till blodsocker (energi). I fallet med pasta och vitt bröd kan man nästan förstå att det tar längre tid för den sega, kompakta pastan att sönderdelas i jämförelse med det fluffiga vita brödet. Den som är intresserad av att veta enskilda livsmedels glykemiska index kan söka information i nyare böcker om näringslära där man finner tabeller över de olika värdena, med vitt bröd som ett slags referensvärde. måltiderna, och barn som är 3-6 år kan ha 3-3 1I I timme. Barn bör äta frukost, lunch och middag och däremellan flera mellanmål. Två av måltiderna varje dag bör vara lagad mat. Det är svårt att säga generellt om fil eller gröt kan ersätta en lagad måltid. Faktorer som påverkar är till exempel hur ofta fil eller gröt ersätter lagad mat och vad barnet äter till filen eller gröten. Om man kompletterar med smörgås med pålägg och grönsaker och en frukt blir det en riktigt bra måltid. »Gröt« kan ju också vara av väldigt MÅSTE BARNEN HA TVÅ LAGADE MAL MAT PER DAG? Ann-Sofie Wester skrev till oss med lite frågor om barnmat. Vilka är egentligen rekommendationerna vad gäller barnens måltider? Kan fil eller gröt ersätta ett av de lagade målen per dag? På en del förskolor diskuteras också hur viktigt det egentligen är med grönsaker. Svar: Åsa Nordström som är dietist på ICAs kundkontaktcenter säger så här: Måltiderna under en dag ska tillsammans ge barnet de näringsämnen och den energi de behöver. Små barn behöver äta ofta på grund av att de inte kan äta så stora måltider. Barn som är 1 - 2 år kan ha 2-2 1I I timme mellan olika sorter och med mycket olika tillbehör. Och visst kan en grötmåltid vara bättre än ett »lagat mål« om barnet tycker om och äter upp gröten men inte äter den lagade måltiden exempelvis. Men en anledning till att man inte generellt bör rekommendera gröt som ersättning för lagad mat är att det är viktigt att barn får prova olika sorters mat och redan som små lär sig att äta varierat. Gröt blir lätt ensidigt. Grönsaker är liksom rotfrukter, bär och frukter viktiga källor av vitaminer och mineraler och ska serveras varje dag. Det är även viktigt att barn får prova olika grönsaker för att lära sig uppskatta deras smak och äta en allsidig kost.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40