Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 San Francisco sour bread Det var nyb
yggarna i USA som bakade originalet till det här välsmakande brödet. De hade med sig surdeg eftersom det naturligtvis inte fanns någon affär i trakterna där de bosatte sig. Att baka bröd med surdeg, eller så kallad vildjäst, uppfanns av de egyptiska bagarna för ca 5 000 år sedan och var den enda metoden fram till 1800-talet, då fransmännen började göra så kallad öljäst eller bryggerijäst. Men i både Frankrike och Italien gör man fortfarande fördegar för att få ett hållbarare och godare bröd. ÄVJA N HED H FOTOKLAS ANDERSSO N Tryck samman degen och dela den små eller stora bitar. Forma bröden genom att rulla dem med mjölade fingrar. SA N FRANCISC O SOU R BREA D 1 2 SMÅ BRÖD ELLER 3 STORA SNABBSURDEG DAG 1 : Spolformade bröd ser trevligt u t Den formen hittar man även på vissa bröd i Frankrike. 2 dl naturell yoghurt 1/2 dl koncentrerad äppeljuice 1/4 paket å 50 g jäst 21/2 dl du rumvetemjöl DAG 2 : 21/2 dl vatten 1/2 paket ä 50 g jäst ca 10 dl vetemjöl special 1 msk olivolja 1/2-1 msk salt GÖR SÅ HÄR: DAG 1 Om man lägger en handduk mellan bröden när de jäser behåller de lättare sin höga form och flyter inte ut. 1. Värm yoghurt och äppeljuice till fingervarmt och tillsätt jästen. Rör om tills den löst sig. 2. Tillsätt mjölet och vispa samman till en tjock smet. Täck genast skålen med plastfilm. 3. Låt skålen stå i rumstemperatur 1 dygn, gärna i den avstängda ugnen. DAG 2 4. Rör ihop vatten, jäst, mjöl och olivolja och arbeta samman de båda degarna i 10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare i 5 minuter tills degen är blank och elastisk. 5. Täck degen med plast och låt jäsa i 45 minuter. Tryck samman degen och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. 6. Tryck samman degen igen och dela den sedan i 3 lika stora delar (på bilden visas både stora och små bröd). Forma bröden till spolar. 7. Mjöla en ren kökshandduk. Lägg bröden på handduken och dra upp handduken mellan bröden så att den stöttar under jäsningen. Täck med ytterligare en handduk och låt bröden jäsa i 1 timme. 8. Förvärm ugnen till 275°C. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt varm. 9. Ta ut plåten och lägg bröden på den varma plåten. Gör ett snitt i mitten med skarp kniv och sätt genast in plåten i ugnen. Ställ en ugnssäker form med vatten i botten på ugnen. Sänk värmen till 200°C så fort du satt in bröden i ugnen. 10. Grädda bröden i ca 35 minuter (stora bröd) eller i ca 15 minuter (små bröd) och lägg sedan bröden på galler att svalna. Tips! Om man vill kan man byta ut 1 - 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl för att få grövre karaktär på brödet.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40