Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 St Patricks Cathedral på Femte avenyn
erbjuder ett medeltida avbrott bland husfasaderna, även om den är byggd på 1880-talet. Det första en svensk New Yorkresenär brukar slås av är gatukökens mångfald, och den nyfikne kan lätt inta en veckas måltider - alla från olika matkulturer - utan att lämna gatan. Men våra kockar vill förstås se in i restaurangköken. Det asiatiska köket är gammalt och beprövat i de flesta amerikanska storstäder, och på toppkrogarna har det varit 1990-talets starkaste influens. Nu hittar man exotiska toner av fisksås och citrongräs hos varenda kock som vill kalla sig kreativ. Smältdegeln New York uppvisar många exempel på fusionskök, där man blandar hej vilt av världens alla smaker. Ofta blir det i spretigaste laget, men en som lyckats hålla ihop kompositionerna är Rocco DiSpi8 rito på Union Pacific, några kvarter norrut. Här är det också elegant, med vattenfall i entrén. I ett rasande tempo visar Rocco ett par varianter på ceviche, latinamerikansk fiskcocktail, för Danyel, men med japansk pepparrot i marinaden. Latinskt och asiatiskt blandar sig med det franska. Ostron täcks med thailändsk basilikagelé och gåslever med knaprig papayakompott, havsabborren ges fikon och solrosfrön, och torsken kim chi och koriander. Men det finns många exempel på ett mer vardagligt umgänge med det asiatiska köket. I gamla galleridistriktet S0H0 hittar vi Brad Kelley öt Ping, en Noodle Canteen i områdestypisk stil, med avputsade tegelväggar, knarrigt trägolv och en lång rad snurrande fläktar i taket. »So trendy it hurts« stod det i Zagat's restaurangguide, men det är verkligen ett riktigt soppkök för brickluncher, och stämningen är mycket avslappnad - kanske är det värmen. Vi träffar Brad Kelley själv, helylleamerikan i asiatiskt siden som gladeligen demonstrerar sitt pan-asiatiska kök för Danyel. Koreanskt, thailändskt, kinesiskt, japanskt, malaysiskt, indonesiskt, alla råvaror går att skaffa med Chinatown på bekvämt avstånd ett par kvarter bort. Vi beställer kokos- och currygryta, buljongkokta grönsaker, små satay-spett och nudelsoppa med räkor. Kanongott och billigt, sisådär 4-7 dollar per rätt. Som gjort för en stor ansamling rätter om man är några stycken. På 1980-talet dök de mexikanska ingredienserna upp på toppkrogarnas matsedlar: achiotes, poblanos och korianderbuljong. Nu gör alla patissörer dessert-tacos och kallar det Tex Mex. Ett försök att renodla de latinamerikanska influenserna är Nuevo Latinoköket, framgångsrikt utövat av exilkubanen Douglas Rodriguez på Patria, en elegant hörnrestaurant på zo:e gatan. Patria har ett hundratal anställda och lite familjekänsla ända ner till diskplockarna i källaren, där alla tycks ha en kvick kommentar på läpparna. Med en både avslappnad och korthuggen svada visar Douglas runt i köksutrymmena, stora efter New York-mått mätt. De ligger i Buffé 10/200C
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40