Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Servi s Donager, Asko . Duk , servet
t . Linnehuset . BROWNIEMUFFIN S ME D VANIL J KOKT A NEKTARINE R Nyckeln till en lyckad brownie ligger helt och fullt i baktiden; ju kortare baktid desto kladdigare inre. Om man slarvar med baktiden blir resultatet en torr tråkig kaka, vilket helt enkelt inte är äkta vara. CA 14 MUFFINS 150 g smör + 1 msk smör 200 g mörk blockchoklad 3 di socker 2 tsk vanillinsocker 4 ägg 1 krm salt 21/2 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på 175°C. 2. Smält smöret i en kastrull i ett vattenbad. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör om tills blandningen blivit slät. Låt svalna något. 3. Rör ner socker, vanillinsocker och äggen ett i sänder. Tillsätt sedan salt och mjöl. Grovhacka chokladen och vänd ner den. 4. Häll smeten i dubbla muffinsformar. Grädda på mellersta falsen i 20-25 minuter. Men för att vara säker på att få muffins som är lätt kladdiga i mitten rekommenderas att man gör stickprov. 5. Ta ut muffinsen och ställ att svalna tills de är ljumma. Tips! Om man häller smeten i en ugnssäker form får man brownies bakade på traditionellt sätt, men då behöver baktiden ökas med 5-7 minuter. För alla? Browniemuffins innehåller gluten, mjölk och ägg. VANIL J KOKT A NEKTARINE R FÖR 6 PERSONER 21/2 dl strösocker 2 dl vatten 1 msk limesaft 1 vaniljstång 4-5 nektariner 1 dl lättvispad grädde att servera till GÖR SÅ HÄR: LKoka ihop socker, vatten, limesaft och vaniljstången (delad på längden och urskrapad). 2. Skölj, klyfta och kärna ur nektarinerna. Lägg i klyftorna och lägg på lock. Låt sjuda upp och dra sedan från plattan. 3. Häll i en skål och ställ kallt. Tips! Prova gärna att servera andra sorters fruktblandningar till ljumma brownies, exempelvis rabarberkompott, apelsinsallad med chili eller bara färska jordgubbar och grädde. För alla? Vaniljkokta nektariner innehåller inte gluten eller ägg. Uteslut grädden till serveringen, så passar desserten även den som har problem med mjölk. PEANUTBUTTE R COOKIE S ME D E N GLASSKUL A CA 3 0 STORA KAKOR 100 g smör 11/2 dl råsocker 1 dl strösocker 1 ägg 21/2 dl jordnötssmör, ca 225 g 1/2 tsk salt 1/2 tsk bikarbonat 31/2 dl vetemjöl 1/2 tsk vanillinsocker GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på 175°C. 2. Vispa smöret vitt och luftigt. Tillsätt sockret i omgångar och vispa i ytterligare ett par minuter till en krämig konsistens. 3. Blanda ner ägg och jordnötssmör. 4. Blanda salt, bikarbonat, vetemjöl och vanillinsocker. Tillsätt detta och arbeta ihop till en jämn och fin kakdeg. 5. Rulla degen till en avlång rulle och ställ in i frysen i ca 1 0 minuter. Skär i ca 1/2 cm breda skivor och lägg ut på en lätt oljad plåt. 6. Grädda i ca 15 minuter på mellersta falsen. Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett galler. Tips! Kakorna passar bra att servera med en rejäl glasskula och chokladsås. För alla? Peanutbutter cookies innehåller gluten, mjölk och ägg. Cookie eller biscuit? Det amerikanska ordet »cookie« (småkaka) kommer från nederländskans »koekje«, som betyder liten kaka, medan det engelska ordet »biscuit« kommer direkt från franskans »bis cuit«, vilket betyder gräddad två gånger. De första småkakorna gräddades nämligen två gånger för att de skulle hålla sig under långa sjöresor, och än idag ser många knapriga småkakor ut som de varit inne i ugnen två gånger. Hämtat ur boken Kokkonsten av Anne William
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40