Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 kort&gott Kallt kaffe Kaffetrenden i
USA och Sverige har vi tidigare skrivit om i Buffé. Antalet coffeeshops har ökat med 30 procent i Stockholm, och svenskarna dricker i snitt 4,4 koppar kaffe per person och dag, vilket ger en andraplats i världen. Det senaste är kalla kaffedrycker. Ordvitsiga drycker som Frappuccinos och Cappuchilly kan man beställa på kaffebarerna. I Sverige lanseras Pucko med kaffesmak som gärna dricks iskall. Pucko har funnits sedan 1954 men hade en svacka under yuppietiden. Med retrovågen i slutet på 90-talet fick puckon, med namn och smak från glasspinnen chokladpuck, återigen kultstatus. Kärleksfruk t frå n USA I katrinplommonens hu - vudstad , Yuba i Kalifornien, firas varje år en festi - val till plommonets ära. Siffror från USA visar att katrinplommon innehåller fles t antioxidanter av alla d e frukter oc h grönsaker som testades i den stu - dien . Det sägs också att katrinplommon börjar ta över jordgubben s roll som tillbehör till cham - pagnen vid en kärleksmåltid . De energigi - vande katrinplommonen kallas ibland naturens ege t Viagra och sägs göra trötta fantasilösa män till fantastiska uthålliga älskare. I vilket fall som helst så är de t gott . Här ett litet snackstips : Fyll plommon med mandel . Vira bacon runt oc h ställ in p å et t ugnssäker t fa t i ca 1 0 minuter, 225°C . 19^ Handdu k Amali a design , tallrik frå n Frankrik e Läsartips. Ett alternativ till skirat smör är att koka upp en kraftig ljus buljong, vispa i en klick kallt smör och gärna mixa i lite örtgrönt. Varför inte ta selleribladen från Virgin Maryn! Det blir jättegott att hälla över kokta grönsaker eller annat som har skirat smör som tillbehör. Git i Skåne Buffé-kock Läsvärt krogtest Mattidningen Gourmet har varit i New York och gjort ett mycket läsvärt krogtest. De har delat in ställena i en mängd olika kategorier som gör att de flesta kan hitta sina favoritställen. Här några exempel: Klassiska ställen de rekommenderar är The Oysterbar på Centralstationen med sin insuttna miljö med många godsaker på menyn och Gotham Bar and Grill som är snudd på en nostalgitripp vad gäller både miljö och mat, om man tycker att början av 90-talet är nostalgi. Ställen man går till om man är mer intresserad av själva maten än något annat är Aquavit. Tablå, Union square café och Union Pacific. Innovativ matlagning på hög nivå finns på Babbo Ristorante e enoteca, Daniel, Danube mfl. Vill man mest gå ut för att titta på folk, eller kanske till och med träffa folk, så ska man gå till Asia de Cuba, Balthazar, Canteen, Fressen, Nicoles Le Cirque eller kanske Ocean grill. Allt enligt Gourmets sommarnummer 2000. Inköpsställen Asko : 08-449 58 50 Biggibest: 08-411 5501 Bruka : 08-22 39 30 Linnehuset : 08-661 09 55 Mique : 033-12 83 00 Myrorna : 08-550919 50 American nostalgia shop : 08-7360096 Amalia design: 08-25 35 10 Sagaform : 08-545 825 20 Åhléns: 08-402 8000 USA-profil. Jacob Gray, som gjor t många av recepten i de t här USA - numret, har arbeta t med mat i hela sitt yrkesverksamma liv, på restauranger som Aquavi t i New York, 1'Espérance i Bourgogne , Gravetye Manor i Wes t Sussex oc h Operakällaren i Stock - holm. -197 1 emigrerade mina föräldrar Max oc h Norma Gray med familj från USA till Sverige . Fastän jag tidig t känd e mig hemma i Stockholm har ja g alltid varit nyfiken p å mitt kulturella arv. Detta ledde til l att ja g tillsammans med min syster oc h svåger under 1990-talets början startade Gray' s American Food Store s fö r att införa delar av de t amerikanska köket i Skandinavien . - Det var roligt att vara med oc h exempelvis introducera bagels i Sverige . Nu har Jacob gjor t en bok som heter Det god a extra (ICA Bokförlag) , med maträtter som kombinerar traditionella anrättningar med internationella influenser. Brödkultur i US A San Francisco är känt för sina fyllda runda bröd som man kan äta nere på Fishermans wharf. Bröden urholkas och fylls med San Francisco Clam Chowder (en skaldjurssoppa). Ett annat av Amerikas goda bröd är Boston brown bread som bakas med bikarbonat och smakar lite pepparkaka. I New York äter man pretzelkringlor och bagels. De knapriga och spröda New England buttermilk rolls är mycket goda. De är kavlade som wienerbröd så att deglagren skiktar sig och sedan bakade i muffinsformar. I sydstaterna hittar man corn bread, flata majsbröd, och de flätade judiska bröden som heter jewish chalah.
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40