Buffé 1
TIMJANDOFTANDE KRONÄRTSKOCKSSOPPA Mild och krämig
soppa med kronärtskocka på burk som bas. FÖR 4 PERSONER 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 390 g) 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 3 potatisar ½ dl skalade, rostade hasselnötter ½ tsk torkad timjan 5 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1 ½ dl vispgrädde ev färsk timjan till garnering smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och fi nhacka lök och vitlök. Skala och skär potatisen i mindre bitar. 2. Häll av kronärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Hacka hasselnötterna. 3. Fräs den gula löken i 1 msk smör i en kastrull ca 5 minuter, utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, timjan och kronärtskocksbitarna. Låt fräsa ytterligare 1 minut. 4. Lägg i potatisen. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen. 5. Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 3 minuter. 6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm peppar. 7. Häll upp soppan i djupa skålar. Strö över hasselnötterna och garnera gärna med ett par timjankvistar. Bjud soppan med ett gott bröd. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg om lämpligt bröd bjuds till. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Kontrollera buljongtärningen för samtliga allergener. TIPS! Häll den nylagade soppan på termos och ta med ut i naturen. Bjud i kåsor, engångsmuggar eller stora tekoppar. Förvara hasselnötterna i en separat burk och strö över vid servering. 18 B U F F É 10 • 2015 En låda fylld med mackor! Morotspanini med bönröra, se recept på ica.se/buff e. SALTA CHOKLADSTÄNGER Sötsalt kombo av salta pinnar och hemgjorda chokladfi ngerkex. Oemotståndliga! GER CA 25 STYCKEN Mixa 200 g digestivekex fi nt i en matberedare. Smält 200 g mörk choklad i ett vattenbad. Blanda smulorna med chokladen. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ut centimetertjocka längder, ca 10 cm långa, på ett bakplåtspapper. Smula 10 salta pinnar och strö över chokladstängerna. Låt stelna i kylskåp ca 1 timme före servering. Förvara stängerna svalt i en lufttät burk. VÄRMANDE NYPONDRYCK Som ett kryddigt te, fast utan teblad. GER 1 LITER 10 färska nypon 1 apelsin (gärna ekologisk) 1 liter vatten 1 kanelstång 1 krm nymalen svartpeppar ev honung GÖR SÅ HÄR: 1. Halvera nyponen och gröp ut kärnorna. 2. Skölj och skala apelsinen med en potatisskalare, utan att få med det vita. 3. Häll vattnet i en kastrull. Tillsätt nypon, apelsinskal, kanelstång och svartpeppar. Koka upp. 4. Ta kastrullen från värmen. Låt stå och dra ca 15 minuter. 5. Söta ev nypondrycken med lite honung vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FÖR ALLA Fri från ägg. Gör glutenfri: välj glutenfria kex och salta pinnar. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i kex och salta pinnar. Välj laktosfri choklad. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i kex och salta pinnar. Välj mjölkfri choklad. hostiga soppor! .. Tips på fl er värmande soppor, se ica.se/buff e. Höstmys FLER VARMA DRYCKER PÅ ICA.SE/BUFFE