Buffé 1
BUTTERKAKA MED VANILJKRÄM Bulla upp med fl era bu
llar i en stor form som får jäsa till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. GER 2 BUTTERKAKOR BULLDEG ca 13 dl vetemjöl (ca 780 g) 1 ½ dl strösocker 1 ½ tsk malen kardemumma ½ tsk salt 25 g jäst 5 dl mjölk 150 g rumsvarmt smör 1 ägg till pensling smör till formarna pärlsocker till garnering FYLLNING 125 g rumsvarmt smör 125 g mandelmassa (riven) 1 msk malen kanel VANILJKRÄM ½ vaniljstång 2 dl vispgrädde 1 ½ dl mjölk (3 %) ½ dl strösocker 4 äggulor 1 ½ msk majsstärkelse GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull. 2. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen, lite i taget under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen. 3. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar, ca 5 minuter. Sila genom fi nmaskig sil och låt svalna. 4. Blanda alla torra ingredienser till bulldegen i en bunke. 5. Värm mjölken fi ngervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke. Rör ut med mjölken. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt de torra ingredienserna. 6. Arbeta till en smidig deg, ca 15 minuter i maskin eller ca 20 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter, eller till dubbel storlek. 7. Sätt ugnen på 200°C. 8. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. 9. Smörj 2 formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 10. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till 2 plattor à ca 20 x 40 cm. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till en rulle. 11. Skär degrullarna i 3–4 cm tjocka bitar och placera dem med snittytan uppåt i formarna. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. 12. Gör en liten fördjupning i varje bulle och klicka i vaniljkrämen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 13. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt butterkakorna svalna på galler under bakduk. FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Räfsa lagom« Låt gärna ett tunt lager löv ligga kvar på marken. Det skyddar gräsmatta, växter och rabatter samtidigt som jorden får naturlig näring. – För maskarnas skull kan du klippa sönder löven du lämnar med gräsklipparen, så att de lättare kan dra ner dem i jorden, tipsar Victoria Skoglund, trädgårdsmästare på Zetas finsmakarens trädgård. Löven du krattar ihop går fint att lägga i komposten, men tänk på att det tar olika lång tid för dem att förmultna. Ek och bok går långsamt, medan löv frå n träd som lind, björk, ask och alm förmultnar hyfsat snabbt. – När snön har smält och vårsolen kikar fram är det bara att kratta bort löven som återstår. Det mår gräsmattan också bra av, säger Victoria. Butterkaka B U F F É 10 • 2015 19 Lite bus i lövhögen förgyller räfsandet