Buffé 1
9. 8. 7. 7. MASSERAD BROCCOLI MED ÄDELOSTYOGHURT
Knaprig sallad laddad med bra näring. FÖR 4 PERSONER 2 broccoli (à 250 g) ½ rödlök 3 dl groddade eller kokta mungbönor 140 g ädelost 2 dl matyoghurt (10 %) 1 dl grovhackade valnötter (gärna rostade) olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär broccolin i små buketter och stammen i mindre bitar. Skala och skiva löken. 2. Lägg broccoli och lök i dubbla plastpåsar. Tillsätt 2 msk olja och 1 tsk salt. 3. Massera broccolin med händerna tills den mjuknar. Blanda med groddar/mungbönor. 4. Smula osten i en bunke och blanda med yoghurten. 5. Lägg upp broccoli och groddar/bönor på ett fat. Servera med ädelostyoghurten. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt ut ädelost och matyoghurt mot laktosfria alternativ. Gör mjölkproteinfri: Byt ut ädelost och matyoghurt mot mjölkproteinfria alternativ. 8. LJUMMEN QUINOASALLAD Vackert tillbehör med goda fetter. FÖR 4 PERSONER 2 dl svart quinoa 1 grönsaksbuljongtärning 2 salladslökar 250 g körsbärstomater 2 avokador 1 msk finrivet limeskal 2 msk färskpressad limejuice 1 tsk sambal oelek 1 dl hackad koriander olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj quinoan. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongtärning och 5 dl vatten. Koka upp och låt koka under lock enligt anvisning på förpackningen. 2. Strimla salladslöken fint. Halvera tomaterna. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i tärningar. 3. Rör ihop salladslök, tomater och avokado med limeskal och -juice, sambal oelek, koriander, 2 msk olja och ½ tsk salt. Blanda ner quinoan och lägg upp i en skål. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongen för samtliga allergener. Boosta med bonor! Bjud quinoasalladen med en krämig bönröra eller hummus. .. 9. BLOMKÅLSRIS Kål är riktig supermat! FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 500 g blomkål eller färdigt blomkålsris ½ dl solrosfrön 1 tsk gurkmeja 1 dl hackad persilja smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka löken. Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet, eller använd färdigrivet blomkålsris. 2. Fräs lök och solrosfrön i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter. 3. Tillsätt blomkålsris och gurkmeja. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rör ner persiljan. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. B U F F É 10 • 2015 27 Så groddar du mungbönor – se ica.se/buffe. Rena smaker!