Buffé 1
5. Toppa soppan! Strö över solrosfrön, pumpa- ell
er melonkärnor för skönt tugg. 6. 4. 5. LINSER MED ROSTADE HARICOTS VERTS Byt gärna ut hälften av de gröna bönorna mot gula vaxbönor för extra färgprakt. FÖR 4 PERSONER 500 g haricots verts 2 äpplen (gärna aroma) ½ tsk sambal oelek 2 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin 2 dl svarta belugalinser 2 dl riven parmesanost ev färsk rosmarin till garnering olivolja salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. 3. Rör ihop sambal oelek och rosmarin med 3 msk olja och 1 tsk salt. Blanda med äpplen och haricots verts. Häll ut på en bakpappersklädd plåt. 4. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter. Rör om då och då. 5. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. 6. Blanda linserna med äpplen och haricots verts. Rör ner osten. Strö över lite fl ingsalt. Garnera ev med små rosmarinkvistar. FÖR ALLA Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. 6. GRÖNSAKSPASTA MED FETAOST & BLÅBÄR Modern råkost och en fröjd för ögat. FÖR 4 PERSONER 300 g blandade betor (t ex röd-, gul- och polkabeta) 1 zucchini (ca 400 g) ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 pressad vitlöksklyfta 150 g fetaost 125 g blåbär olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala betorna. Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt. 2. Dela, kärna ur och strimla chilin. 3. Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, 3 msk olja och 1 tsk fl ingsalt. 4. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Smula över fetaost och toppa med blåbär. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. B U F F É 10 • 2015 25 »Ät färgglatt!« Att Berits rätter är en visuell färgfest i lila, blått, grönt, rött, orange, gult och vitt är ingen slump. De starka färgerna i frukt, bär och grönsaker skvallrar nämligen om alla hälsosamma ämnen som de bär på. Läs mer om nyttan med färgglad mat på ica.se/buffe. Mixa fritt