Buffé 1
NYTT & HETT! Oktober Tävla med svenska äpplen VIN
N 500 KR I MATPENGAR Äpple på pizza? Javisst – här en efterrättspizza på smördeg med syrliga äpplen, söta korinter och len vaniljcrème! Fota ditt bästa äppelrecept och tävla på Instagram. Nu är det högsäsong för många svenska äppelsorter. Krispiga, mjälla, frukt söta eller mer syrliga. Röda, gula, gröna eller mittemellan. Visa oss en bild på ditt bästa äppelrecept och var med i Buffés Instagramtävling! Skapa ett personligt recept med en eller fl era svenska äppelsorter som betydande ingrediens. Det kan vara något bakat, lagat, en efterrätt eller ett gott tillbehör. Ta en bild på din kreation och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 9 november vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 13 november och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även tävlingsvillkoren. HÖSTENS KOKBÖCKER Från skott och jakt till bara grönt I »Den nya husmanskosten« slår kocken Paul Svensson ett slag för att minska svinnet. Utifrån en råvara, som potatis eller vitkål, lagar Paul första dagen en modern svensk rätt. Nästa dag twistas resterna till med internationell touch. (Norstedts) Inspiration till att laga baljväxter ger Jenny Damberg i »Bönor, ärtor & linser«. Blötlägg, koka eller ta genvägen över bönor på burk. Mixa en snabb hummus eller bejaka din inre hipster och gör egen tofu. (Natur & kultur) »Från skott till stek« bjuder på recept med hjort, hare, älg, vildsvin och fåglar som fasan, ripa och orre. Dessutom underhållande jakthistorier, både av författaren Fredrik Lundberg och av ett gäng kända kockar. (Norstedts) Det verkar faktiskt inte så knepigt alls att vara vegan, i alla fall inte efter att ha bläddrat igenom Mattias Kristianssons bok »Välkommen till vegoriket«. Glöm sallad; här gäller riktig mat – färgstark och mättande. (Massolit) Extra allt sammanfattar Lena Söderströms bok »»Sött!«. Mycket amerikanskt och lite franskt – från rocky road-bars och rosa donuts till maxad crêpestårta. Snyggt fotat av Eva Hildén Smith. (Semic) Proffsiga receptmakaren Ylva Bergqvist bjuder i boken »52 soppor« på inspiration för hela året. Från vardagssnabbisar klara på en kvart till långlagade festfina soppor. (Bonnier Fakta) I »Maten, drycken och konsten att kombinera« bjuder Per Morberg på en mängd rätter, främst från det svenska och franska köket. Till varje rätt resonerar Per underhållande kring dryckerna som passar till – ska det vara öl, vin eller kanske ett glas mjölk? (Bonnier Fakta) GOJI ELLER GUL LÖK? Svensk supermat superfoods kallas produkter som anses vara extra hälsosamma och med höga näringsvärden. Och visst har långväga produkter som baobab, acai, maca, goji och lucuma bra näringsvärden när det gäller till exempel skyddande antioxidanter, vitaminer och fibrer. Säkert gör de exotiska namnen sitt till för att öka intresset. Mer närodlade och billigare råvaror som vitkål, gul lök, rapsolja, linfrön, lingon och blåbär är svårare att sälja in som supermat, även om de vid en jämförelse troligtvis kvalar in lika mycket i ligan. Alicja Wolk, professor vid Karolinska Institutet som forskar kring hur mat- och levnadsvanor påverkar vår hälsa, vill helst inte kalla någon mat superfoods. De exotiska produkterna har en sak gemensamt med hälsosam mat över lag – de kommer från växtriket. – Att välja till stor del växtbaserad mat är en av två faktorer som spelar absolut störst roll när det gäller nyckeln till hälsosam mat. Den andra viktiga faktorn är att äta varierat. Att välja olika grönsaker, frukter och bär, helst i så många färger som möjligt, från vitt, över grönt och orange till blålila. Då får man i sig olika skyddande ämnen som kompletterar varandra. Det spelar ingen roll hur bra en råvara är; det är blandningen som skapar hälsa. Läs och laga i höst. B U F F É 10 • 2015 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN VARIERA