Buffé 1
RAGU PÅ SVENSKA LÄCKERHETER Brynt fl äsk, jordärt
skockstärningar och smörstinn skaldjursfond ger härlig mustighet till havskräftorna. Förbered gärna fonden en dag i förväg. FÖR 4 PERSONER 500 g havskräftor (färska i lag eller frysta, tinade) 1 gul lök 1 morot 200 g rotselleri 100 g purjolök 1 dl tomatpuré 2 msk konjak ½ dl portvin 1 hönsbuljongtärning 1 ½ tsk torkad timjan 2 lagerblad 6 vitpepparkorn 2 msk paprikapulver 250 g jordärtskockor 150 g rimmat fläsk i bit smör till stekning + 100 g smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. EN DAG FÖRE SERVERING. Sätt ugnen på 225°C. 2. Bryt loss stjärten från kräftorna, skala och ta bort tarmen. Förvara kallt. 3. Lägg huvud och klor på en plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter. 4. Skala lök, morot och rotselleri. Skär i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Ansa, skölj och skär purjolöken i mindre bitar. 5. Fräs grönsakerna i 3 msk smör i en stor kastrull ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs i ytterligare 2 minuter. 6. Lägg ner de rostade kräftskalen och tillsätt konjak och portvin. 7. Tillsätt 2 liter vatten, buljongtärning och kryddor. Låt koka ca 1 timme på svag värme med lock. Ta från värmen och låt fonden stå minst 1 timme. 8. Sila bort skal och grönsaker (ger ca 1½ liter vätska). Koka fonden utan lock tills hälften återstår, ca 20 minuter. Låt svalna, ställ kallt. 9. EN TIMME FÖRE SERVERING. Skär fl äsket i små tärningar. Skala och skär jordärtskockorna i cm-stora tärningar. 10. Stek jordärtskocka och fl äsk knaprigt i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. 11. Värm fonden. Smaka av med salt och peppar. 12. Lägg ner kräftstjärtarna i fonden och låt sjuda ca 3 minuter (kokta kräftor behöver bara värmas). Lyft upp kräftstjärtarna och fördela i 4 tallrikar. 13. Koka upp fonden. Ta från värmen, rör ner smöret och mixa sedan ihop med stavmixer. 14. Häll buljongen över kräftorna. Toppa med de knaperstekta jordärtskocksoch fl äsktärningarna. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen för samtliga allergener. Krämigt och smakrikt! Rekvisita se ica.se/buff e. B U F F É 10 • 2015 9