Buffé 1
Nordisk skogbärs-bowl Smoothie bowl är den nya sm
oothien! Här gör jag den med svenska skogsbär. Mixa ½ fryst banan, 1 dl frysta blåbär, 1 dl frysta lingon och 1 dl mandelmjölk slätt. Söta ev med agavesirap eller honung. Häll upp smoothien i en skål och toppa med t ex skivad banan, bär, mandelsmör, granola/müsli och kokosflingor. Smoothie i en skål! Testa en nordisk variant på trendig »acai bowl« med lingon och blåbär, gör en mumsig galette av plommonskörden eller vispa kikärtsspad till en luftig chokladmousse. Foto Eva Hildén Smith → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin. #buff etipset Har du r ligo a mattips, smarta köksknep eller ett enkelt och gott recept på något b ka at eller lagat? Ta en bild och ladda upp på In ts agram med hashtaggen #buff etipset. Beskriv ditt tips, knep eller recept i korthet. Se till att ha en öppen profi l, s vå i kan se din bild. Publicerade bidrag belönas med en fi n kokbok. Ta tillvara årets plommonskörd och gör en höstig plommongalette, hälsar Gunilla Johansson i Nacka. Nyp snabbt ihop 100 g rumsvarmt smör, 1 ägg, 2 dl vetemjöl, 1 ½ dl mandelmjöl, ½ dl strösocker och ½ krm salt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Skjut över papperet på en plåt. Strö över 1 dl riven mandelmassa. Dela, kärna ur och skiva 10 plommon. Fördela i ett fi nt mönster över kakan, 3 cm från kanten. Vik in kanterna och strö över 3 msk rårörsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200°C, tills galetten är gyllene. Servera gärna med vaniljglass. COOKIE IN A JAR Kakor på burk är suveränt som gå-bort-present, tipsar Malva Tael i Stockholm. Varva de torra ingredienserna till din favoritkaka i en glasburk med lock. Skriv receptet på en snygg lapp och fäst på burken med ett fi nt band. och mandelgalette PlommonHavtornsshot Starta morgonen med en Cvitaminshot! Kör 2 morötter, 1 ½ dl frysta havtorn, 3 cm färsk ingefära och 2 skalade apelsiner genom en råsaſt - centrifug. Ställ kallt. B U F F É 10 • 2015 21 Smält choklad. Smaksätt ev med rom eller konjak. Fyll ischokladformar till ¾ med chokladen. Stick ner en pinne i mitten av varje form. Tryck fast marshmallows eller strö hackade nötter runt pinnen. Låt stelna i kylen. Värm en kopp med mjölk och doppa ner ett »chokladsänke«. Rör tills chokladen har smält. Tips! Lägg chokladsänkena i en fi n ask och ge bort. ÄRTIG CHOKLADMOUSSE Släng inte spadet från kikärter eller bönor på burk! Använd det till en mumsig chokladmousse i stället, hälsar Martina Phalén i Malmö. Vispa vätskan från 1 förpackning kikärter eller bönor (ca 1 ½–2 dl) med elvisp till ett vitt skum. Rör ner skummet, lite i taget, i 100 g smält mörk choklad. Söta ev med honung eller agavesirap. Fördela smeten i 4–6 små glas. Låt stelna i kylen minst 1 timme. Toppa med bär. CHOKLADDOPP I KOPP ⋅⋅⋅⋅ ⋅⋅⋅⋅