Buffé 1
BERIT BJUDER PÅ Rena smaker Svarvade betor, rosta
d sötpotatis och masserad broccoli. Prova någon av Berits Paulssons sköna grönsaksrätter – eller laga ett helt gäng och skapa en färgmaxad buffé. Recept Berit Paulsson Styling Lina Wallentinson Foto Christina Sundien 1. 3. Allt i ett-grönt på en plåt 1. ROSTAD SÖTPOTATIS MED INGEFÄRA Sött, salt, mjukt och knaprigt. FÖR 4 PERSONER 500 g sötpotatis 200 g svartkål 1 msk svarta sesamfrön 1 msk vita sesamfrön olivolja, salt DRESSING 2 msk olivolja 1 msk riven färsk ingefära 1 pressad vitlöksklyfta GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär sötpotatisen i cm-tjocka skivor och dela på mitten. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med sesamfrön, 1 msk olja och 1 tsk salt. 3. Ställ in sötpotatisen i mitten av ugnen ca 15 minuter. 4. Ansa, skölj och skär kålen i mindre bitar. 5. Ta ut plåten med sötpotatis och rör ner kålen. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter. 6. Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen. 7. Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 24 B U F F É 10 • 2015 2. 3. BAKAD ROTSELLERI 2. GRÖN ÄRTRÖRA MED PEPPARROT Fräsch och snygg röra med sting. GER CA 3 DL 250 g frysta gröna ärter 1 dl keso 1 msk färskpressad citronjuice 2–3 msk riven färsk pepparrot salt GÖR SÅ HÄR: 1. Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Spola kallt och låt dem rinna av. 2. Mixa ärter, keso, citronjuice och pepparrot slätt med stavmixer eller i en liten matberedare. Krydda med 2 krm salt. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri keso/färskost. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri färskost. Ljuvligt tillbehör till det mesta! FÖR 4–6 PERSONER 1 hel rotselleri (ca 800 g) 1 dl grovhackad sötmandel 50 g smör 1 msk finrivet citronskal 1 påse rucola (65 g) flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Tvätta rotsellerin väl. Dela på mitten. Lägg halvorna med snittytan nedåt i en smord ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 1½ timme, tills de är mjuka. 3. Stek den hackade mandeln i smöret i en stekpanna tills den är gyllene. 4. Skär rotsellerin i bitar. Häll över mandelsmöret. Strö över citronskal och lite flingsalt. Toppa med rucola. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. 4. MEDELHAVSSOPPA Vitkål och linser med saffran. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 400 g vitkål 1 ½ dl röda linser 1 påse saffran (½ g) 1 burk krossade tomater (ca 400 g) 2 grönsaksbuljongtärningar 1 dl färskpressad apelsinjuice ½ tsk sambal oelek 1 dl matyoghurt (10 %) 1 tsk stötta fänkålsfrön olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Grovhacka vitkålen. 2. Fräs lök, vitlök och kål i 2 msk olja i en stor kastrull ca 5 minuter. 3. Tillsätt linser, saffran, krossade tomater, buljongtärningar, apelsinjuice och 1 liter vatten. 4. Koka upp och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät, gärna i en blender. Krydda med sambal oelek och smaka av med salt. 5. Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med en klick yoghurt och strö över fänkålsfrön. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut matyoghurt mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt. Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. 9 recept Hälsogott