Buffé 1
MÖTET Berit Paulsson vill stimulera till att hack
a och skära mera. Matlagning med TERAPI KRING KÖKSÖN Genom kurser för bröstcancerdrabbade vill Berit Paulsson inspirera till att laga mat som stärker och ger kroppen ny energi. Men minst lika viktigt är samtalen kring köksön – terapin som pågår medan löken hackas, morötterna skalas och rotsellerin långsamt mjuknar i ugnen. Text Lina Wallentinson Foto Peter Knutson ÅTTA KVINNOR SLÅR sig ner vid köksön i matskribenten Berit Paulssons matstudio i Stockholm. Berit bjuder på grön salladssmoothie med avokado, ingefära och kiwi. Varje tillfälle inleds med en timmes prat. Samtalen fortsätter medan deltagarna tar sig an kvällens recept. Någon masserar broccoli med olja och salt. En annan tar fram grönsakssvarven och vevar betor i gult, rött och randigt till luftiga band. I ugnen bakas rotselleri mjuk och på spisen doftar det av mandel och skyddande antioxidanter. Kryddor som sambal, pepparrot, gurkmeja och ingefära ger de oftast enkla recepten det lilla extra. Processade livsmedel och socker lyser med sin frånvaro. Men några desserter får ändå vara med, försiktigt sötade med honung eller färska steviablad. BERIT ÄR NOGA med att inte komma med »Man har inte fått cancer för att man ätit fel. Maten är bara en del.« brynt smör. Allteftersom rätterna blir klara växer en färgmaxad buffé fram. Tonvikten ligger på grönsaker, helst ekologiska – där de lila, röda, gula, gröna och vita färgerna signalerar gott om 22 B U F F É 10 • 2015 pekpinnar eller skuldbelägga något ätande. – Man har inte fått cancer för att man ätit fel. Maten är bara en del. Det är jag ett levande bevis på. Jag har alltid ätit bra, ändå fick jag cancer. Men är det någon gång man är motiverad att ändra sina vanor så är det efter en tuff behandling, för att förebygga mer sjukdom. Kanske har man också tappat aptiten och ätit dåligt under cellgiftsbehandlingen. Nu behöver kroppen mat som stärker och ger ny energi. Är det någon mindre bra vana som är svår att sluta med så är Berits råd helt enkelt att behålla den så länge – och i stället lägga till något bra. Det är viktigare att lägga till än att dra ifrån. – Då brukar det lösa sig av sig själv. NÄRING, ENERGI OCH ANTIOXIDANTER i all ära – kursen handlar minst lika mycket Matkurser som inspirerar Sedan fyra år tillbaka leder matskribenten och kokboksförfattaren Berit Paulsson matlagningskurser för bröstcancerdrabbade. Idén fick Berit eſter att hon själv genomgått behandling för bröstcancer. Kursen, som arrangeras av Stockholms bröstcancerförening Amazona, är uppdelad på tre tillfällen. Första gången ligger fokus på grönsaker, frukt och bär. Vid andra tillfället lagar deltagarna rätter med fisk och skaldjur. Den sista kvällen handlar om surdegsbröd, mjölksyrning och soppor. Näring, energi och antioxidanter i all ära,