Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53 MATLEKTYR Susanne Hovenäs och Kata
rina Wilk Moderna matsäckar för den aktiva familjen ICA Bokförlag En kokbok full med tips på mat och mellis att ha med sig när man är ute i skog och mark. Att röra sig och vara aktiv i naturen är härligt, i skidbacken eller på svamppromenad, det spelar liksom ingen roll. Det är skönt att bara vara ute. Men man behöver bra mat. I den här boken är recepten uppdelade efter årstiderna. Ofta vill man kanske ha något varmare på vintern. Flera av rätterna sägs dock vara goda att äta kalla. Enligt författarna behöver inte hela matsäcken vara varm. Det räcker gott om drycken eller soppan är det. Recepten är också indelade efter barn i förskoleålder (små barn) och på mellanstadiet (stora barn). En mycket trevlig bok som kommer till användning men jag saknar lite mer tips om förvaringen. I flera recept står det ingenting hur man ska göra vid själva serveringen. Ska jag fixa i ordning hela rätten hemma, hur ska jag då på bästa sätt förvara den för att allt inte ska bli en gegga? Jag vet ju hur jag brukar göra men andra kanske har något bra knep som jag kan lära mig något av. Mer tips och trix så hade detta blivit en höjdarbok. ÅSA FRISK Klara Desser Klaras Hälsomat 5 steg till ett friskare och smalare liv Norstedts förlag Även om man lägger ner mycket tid på att bilda sig en uppfattning om dagens trender och forskning kring mat är det svårt att veta vad som är rätt och fel. Klara Desser förespråkar känslan av att vi ska lita mer på oss själva och känna efter hur vi mår av vissa livsmedel. För henne var den största revolutionen när hon upptäckte GI, glykemiskt index. Hon har lärt sig att avstå från snabba kolhydrater och hon vet att hon mår extra bra av mycket grönsaker och långsamma kolhydrater som bönor och linser. Hennes fem steg till ett friskare och smalare liv är egentligen inget nytt utan handlar om sunt förnuft. 1. Ät mer grönsaker, böner, linser och fullkornsprodukter 2. Ät mindre socker, vitt mjöl och andra snabba kolhydrater. 3. Välj nyttigt fett och undvik transfetter och lightprodukter. 4. Fira helgen med goda lyxiga och nyttiga läckerheter. 5. Finn en trivsam, passande och rolig motionsform. Bokens recept är indelade efter dagens måltider frukost, lunchrätt och huvudrätt. Sen finns mellanmål och efterrätter och bakat. Det finns även exempel på hela festmenyer och bufféer. ÅSA FRISK Tom Sjöstedt Toms tips 77 recept på 7 veckor Norstedts Det här är en vanlig kokbok för vanliga människor trots författarens stjärnkockstatus. Den är tänkt att hjälpa till med matplanering och ge inspiration. Sju veckomenyer ger idéer till mat på måndagar såväl som till söndagslunchen. Helgluncherna är i huvudsak restluncher som består av huvudråvaror från den gångna veckan. Smart, tycker jag. ÅSA FRISK Ulrika Jisland & Anna Jonassen Middag hos oss BonnierFakta Ulrika och Annas maträtter är inte komplicerade och långa inköpslistor går bort. Mycket går att förbereda vilket är tillta- lande i dessa stressade tider. Bokens kapitel för tankarna till sommar och sol. De är till exempel indelade i saltstänk, lata dagar, underbar himmel, grönt är skönt och vindstilla kvällar. Självklart finns ett kapitel med söta efterrätter. Tips på maträtter som är bra att bjuda på om man är många finns också. En trevlig matbok som ger mycket inspiration. ÅSA FRISK KRÖNIKAN BIRGER SCHLAUG Debattör och f d politiker Hög tid för slow politics E n ny Beck-film har haft premiär. Många har det blivit de senaste åren. Snabbtillverkade produkter. Det enda som är kvar från Sjöwalls och Wahlöös böcker är namnen på råvarorna: Beck och Gunvald. Böckerna var nyskapande, analyserande och problemati- serande. Matnyttiga. Filmerna är processade som snabbmat, fyllda med schabloner och smaktillsatser. När snabbmaten, genom McDonald’s, skulle anfalla Spanska trappan i Rom under mitten av 80-talet så blev det reaktion. Carlo Petrini grundade rörelsen Slow food i protest mot såväl hanteringen av råvaror som inför idén att kasta i sig likadan mat över hela världen. När nu valrörelsen har kommit igång tycks den politiska debatten – i blockpolitikens namn – processas som snabbfilm och snabbmat. Debatten sker i stackato, inövade oneliners pepprar åhöraren och programledarna blir otåliga om någon råkar säga något meningsfullt som tar lite tid… Det verkar som om allihop lider av adhd. Det är fan i mig hög tid för slow politics. »…man är rädd för långsamma samtal« Slow politics innebär att man samtalar istället för debatterar. Att man vågar fördjupa sig i ideologier, ger sig tid att pröva argument utan att riskera att få motståndarens hånflin som svar. Slow politics handlar om att ta medborgaren på allvar. Vågar tala om visioner, om hur man vill att vårt samhälle ska se ut om trettio år. Och varför man vill det. Det har nog blivit värre med blockpolitiken, den så kallade trianguleringen gör att man närmar sig varandra i allt utom retoriken. Jag förstår att det kan kännas befriande för politiker att fly från frågor som kräver samtal och analys snarare än utspel och slagordsdebatt. Men det är förfärande för debatten när vart vi är på väg handlar mer om färdmedlets design än om målet för resan. De två blocken har hittills inte gett några svar på det sistnämnda. Och de kan komma undan detta ansvar så länge det politiska samtalet inte existerar. Jag tror att man är rädd för långsamma samtal. Rädd för att stå naken med en fattig politik fri från ansatser att bära en vision större än att vi ska jobba mer, producera mer och konsumera mera. Politiken blir reducerad till någon sorts hetsätning av Big Mac – med eller utan ketchup. Beckfilmerna har sitt ursprung i bra kriminallitteratur. Snabbmaten har sitt ursprung i goda råvaror. Partipolitiken har sitt ursprung i genomtänkta ideologier. Men så förfaller det inför kraven på snabbhet Men hopp finns: Slow food sprider sig över världen. Den sista Beckfilmen är inspelad. Och kraven på slow politics har sett dagens ljus... 5-10 KOLLEGA 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68